Een kas is een klein tropisch wereldje in je tuin waar allerlei (vrucht)groenten het goed doen. Tenminste als de temperatuur en luchtvochtigheid in orde zijn. Wij geven je wat tips om het juiste klimaat te behouden in je kas.

Hoge temperaturen

In een kas hoort een aangenaam warm klimaat te heersen, een klimaat waarbij exotische vruchtgroenten, fruit  en jonge zaailingen goed gedijen. Alleen met het juiste klimaat in een kas heb je er profijt van en verleng je het moestuinseizoen aanzienlijk. Je plaatst een kas daarom ook altijd op het zonnigste plekje in de tuin. Temperaturen vanaf de 20 °C vinden de meeste planten heerlijk.

Kas beluchten

In de zomer kunnen de temperaturen enorm oplopen, waardoor het te warm wordt in de kas; op die dagen is het goed om dag en nacht minimaal een deur en een raam open te zetten. Door de tocht daalt de temperatuur. Belucht je kas ook in de winter, lente en herfst om het juiste klimaat in een kas te behouden en schimmels en allerlei ziekten te voorkomen.

Schaduwdoeken of witkalk voor het juiste klimaat in een kas

Op extreem warme dagen (30-40 °C) is het goed om het felle zonlicht iets te temperen. Leg bijvoorbeeld schaduwdoeken op de kas of ga met witkalk aan de slag. Beide opties laten nog licht door in de kas, maar maken het minder fel waardoor de temperatuur minder snel oploopt. Zorg er wel voor dat het altijd nog voldoende licht is in de kas. Licht zorgt er namelijk voor dat er fotosynthese kan plaatsvinden. En dit is belangrijk want alleen door fotosynthese kunnen planten groeien.

Vochtig klimaat

Door de warmte in de kas verdampt er veel vocht uit het blad van de planten; hierdoor stijgt de luchtvochtigheid snel in de kas. Veel planten gedijen goed bij een vochtig klimaat, maar een te vochtig klimaat zorgt voor tekorten, ziekten en schimmels. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen! Controleer het vochtgehalte daarom met een vochtmeter of let op condens op de ramen of folie; als er veel condens is, betekent het dat de luchtvochtigheid te hoog is. Voorkom een te hoge luchtvochtigheid door je planten alleen bij de voet water te geven en belucht (raam en/of deur open) je kas regelmatig. Ook kun je gebruik maken van een speciale ontvochtigingsinstallatie; deze installatie zuigt de vochtige lucht uit de kas en blaast warme, droge lucht terug in de kas.

Voorkom ziekten in de kas

Door het behouden van het juiste klimaat in de kas voorkom je allerlei ziekten in het tropische wereldje én zorg je er juist voor dat planten goed groeien. Ook helpt het om de juiste planten te kweken in een kas en alle planten te voorzien van een goede plek waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien en elkaar niet in de weg staan. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met combinatieteelt.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.