Geef jij je plant genoeg water, maar laat hij toch zijn blad slap hangen, wordt het blad geel of sterft al het nieuwe blad steeds af? Dan is er waarschijnlijk sprake van wortelrot. Wortelrot treedt op bij te veel water. Als je er op tijd bij bent, is je plant nog te redden!

Hoe ontstaat wortelrot?

Wortelrot treedt op als je planten te veel water krijgen en de grond niet de tijd krijgt om droog te worden. Doordat de grond verzadigd is met vocht, kunnen de plantenwortels geen zuurstof meer uit de grond halen en gaan rotten.

Wortelrot herkennen

Wortelrot herken je aan slap hangende of gele bladeren. Het lastige is dat geel blad ook kan duiden op een gebreksverschijnsel. Voel aan de grond om te ontdekken wat er aan de hand is. Als de grond op 10 cm diepte nog steeds vochtig is, dan is de grond te nat en is de kans groot dat je plant last heeft van wortelrot.

Wortels controleren

Om helemaal zeker te weten dat je plant wortelrot heeft, moet je bij de wortels zijn. Daar ligt immers het probleem! Haal de plant uit de pot en controleer de wortels. Gezonde wortels zijn wit of bruin en voelen stevig aan. Wortels met wortelrot zijn vaak geel-bruin en zacht, een beetje snotterig en kunnen enorm stinken.Verschillende stadia

Als je geconstateerd hebt dat je plant wortelrot heeft, bepaal dan hoe erg het is.

Beginstadium: de wortels zijn zacht, maar niet echt snotterig en stinken helemaal niet.
Tussen stadium: de wortels zijn zacht en ietwat snotterig, het stinkt een beetje.
Ver stadium: de wortels zijn zacht, snotterig en het stinkt enorm als je de plant uit de pot haalt.

Zie je kleine verdroogde worteltjes naast de gezonde wortels, dan heeft je plant waarschijnlijk wortelrot gehad, maar is weer hersteld. Doordat je hem een tijdje minder water hebt gegeven, zijn de zieke wortels afgestorven; dat zijn de kleine verdroogde wortels. Deze kun je er gemakkelijk afhalen.

Wat te doen bij wortelrot

Heeft je plant het beginstadium van wortelrot, zet de plant dan weer terug in de pot en geef hem een tijdje geen water. Tot de grond weer droog en luchtig aanvoelt.
Zie je beschadigde wortels (tussen- en ver stadium) haal deze dan voorzichtig weg en zet de plant in luchtige, goede grond of een ander substraat.
In een vergevorderd stadium moet je waarschijnlijk een groot deel van de wortels wegsnijden. Snoei in dat geval de plant zodanig, dat het boven- en ondergrondse deel van de plant weer met elkaar in evenwicht is. Je plant ziet er na deze ‘behandeling’ waarschijnlijk even niet zo mooi uit, maar geef hem de tijd om weer bij te komen. En geef pas water als de grond droog aanvoelt.

Wortelrot voorkomen

Het liefst voorkom je natuurlijk dat je planten last krijgen van wortelrot. Het lijkt simpel, maar het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is ze minder water geven en ze af en toe van plantenvoeding voorzien. Bekijk hoeveel water jouw plant nodig heeft en verpot hem als hij een grotere pot nodig heeft of anders eens in de twee-drie jaar om hem weer van gezond substraat te voorzien.

Bekijk ook

Kamerplanten in de winter

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.