Om je planten mooi in vorm te houden, is het nodig om jaarlijks met je snoeischaar een rondje door de tuin te maken. Maar om goed te kunnen snoeien, moet je wel het juiste snoeigereedschap gebruiken. Daarom geven wij antwoord op de vraag welke snoeischaar gebruik je voor welke klus.

Welke snoeischaar gebruik je het meest?

Op de vraag welke snoeischaar je het meest gebruikt is het antwoord: de gewone snoeischaar. Je gebruikt deze snoeischaar voor takken tot ongeveer 2 cm dikte. Denk aan het snoeien van rozen, kleine boompjes of het terug knippen van siergrassen en vaste planten. We onderscheiden twee soorten gewone snoeischaren: De papegaaienbeksnoeischaar en de aambeeldsnoeischaar.

Papegaaienbeksnoeischaar

Een papegaaienbeksnoeischaar heeft twee scherpe, snijdende messen, waardoor deze snoeischaren geschikt zijn voor veel snoeiklussen. Papegaaienbeksnoeischaren in ons assortiment:

Alu Prof RR5000

RR2500

Alu RR5000

Premium Plus RR4000

Aambeeldsnoeischaar

Een aambeeldsnoeischaar heeft één snijdend mes dat tegen een vast ondermes drukt, hiermee kun je harde en dode takken doorknippen. Aambeeldsnoeischaar in ons assortiment: snoeischaar RS4000.

Welke snoeischaar gebruik je bij het snoeien van een boom?

Ga je een boom snoeien? Gebruik dan een takkenschaar. Ook voor heesters met dikkere takken (tot 5 cm) is het beter om een takkenschaar te gebruiken dan een gewone snoeischaar. Een takkenschaar heeft grote, sterke messen en langere stelen, waardoor zelfs het snoeien van 5 cm dikke takken heel gemakkelijk gaat.

Takkenzaag

Voor takken dikker dan 5 cm kun je beter een takkenzaag of handzaag gebruiken. Meestal zijn deze zagen smal, zodat je ook goed in het hart van de boom of heester kunt snoeien, bijvoorbeeld voor verjongingssnoei.

Snoeien op hoogte

Gebruik bij het snoeien op hoogte uitschuifbare (telescopische) stelen, hiermee knip of zaag je eenvoudig takken op hoogte weg, zonder dat je gevaarlijke taferelen met een trapje of opstapje hoeft uit te voeren. De Wolf-Garten Boomschaar VARIO RC-VM is een handig systeem, waarmee je tot wel 5,5 meter hoogte kunt snoeien.

Heggenschaar

Om een haag in model te houden, komt een heggenschaar goed van pas. Heb je veel hagen of één lange haag? Dan is een accu heggenschaar een goede optie. Gebruik een telescopische heggenschaar voor het snoeien van hoge hagen. Vormsnoeien? Kies dan voor een buxusschaar, hiermee kun je preciezer snoeien.

Elektrisch snoeigereedschap

Als je een grote tuin hebt met veel bomen of heesters met dikke takken (dikker dan 5 cm), kies dan voor elektrisch snoeigereedschap of snoeigereedschap met een accu of op benzine! Je bespaart hiermee veel kracht en tijd.

Kies een snoeischaar die bij jou past

Het is belangrijk dat je een snoeischaar gebruikt die geschikt is voor de klus, maar het is ook belangrijk dat je een snoeischaar kiest die bij jou past, denk aan de grootte van je hand en zwaarte van de snoeischaar. Er zijn grote en kleine snoeischaren verkrijgbaar. Ook zijn er ergonomische snoeischaren verkrijgbaar, waarbij de snijkop in een hoek van 30° ten opzichte van de handvatten is geplaatst; je belast je pols hierdoor minder. Ook hebben deze snoeischaren speciale handvatten waardoor je minder snel last hebt van je handen en armen ná het snoeien. Alle Wolf-Garten snoeischaren in ons assortiment zijn ergonomische snoeischaren.

Houd het gereedschap altijd scherp en schoon

Het scherp en schoon houden van je snoeigereedschap is bijna net zo belangrijk als het juiste snoeigereedschap kiezen. Met goed onderhouden gereedschap gaat het snoeien en zagen makkelijker, waardoor er mooie, gladde snoeiwonden ontstaan die snel dichtgroeien. Door je gereedschap goed schoon te houden, voorkom je bovendien dat je via de snoeischaren infecties overdraagt van de ene boom of plant naar de andere.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.