Mensen die tuinieren blijken gelukkiger en gezonder te zijn. Wij wisten natuurlijk al lang dat tuinieren goed voor je is, maar hoe komt dat nu precies? We zochten het voor je uit!

Tuinieren is goed voor lichaam en geest

Snoeien, zaaien, planten, wieden, maaien, water geven: tuinieren is bewegen, en bewegen is gezond! Met een uur tuinieren verbruik je al snel 300 kilocalorieën. De buitenlucht maakt het nog gezonder!
En dat is nog niet alles; door het wroeten in de aarde komen er verschillende stoffen vrij die je immuunsysteem en weerstand verbeteren. Maar wist je dat sommige stoffen ook goed zijn voor je hersenen? Zo is Mycobacterium vaccae een bacterie, die het serotonineniveau in onze hersenen verhoogt en dat zorgt ervoor dat we ons positief en ontspannen voelen. Deze bacterie komt al vrij wanneer je even in de grond wroet.

Tuinieren maakt je trots

Bacteriën en andere stoffen zijn niet het enige waardoor je positiever gaat denken als je in de tuin bezig bent. Een tuin vol prachtige bloemen of een moestuin met verse groenten en vruchten geeft je een trots – en dus positief – gevoel. Ook al kun jij je planten niet laten groeien, je helpt ze er wel bij. Jij hebt ze immers gezaaid, geplant en van de juiste voedingsstoffen voorzien. Dat je uit je tuin kunt eten, is natuurlijk helemaal fantastisch! En wat denk je van een prachtige bos verse bloemen op tafel, je wordt toch al vrolijk bij het idee alleen al?!

Anti-stressmiddel

Dat je al blij wordt van de gedachte aan verse groenten of een vrolijk boeket uit eigen tuin is niet zo gek; omgevingspsycholoog Agnes van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de invloed van tuinieren op onze psyche en zij concludeerde dat mensen zelfs van een filmpje van een tuin of bos zich al beter voelen. Ze geeft aan dat tuinieren het stresshormoon cortisol vermindert in het bloed. Je bent dan misschien lichamelijk wel druk bezig in de tuin, maar geestelijk kom je tot rust.

Gezonder eten door eigen moestuin

Het logische gevolg van een eigen moestuin is verse groenten op tafel, en dat betekent gezond eten. Verse groenten zitten boordevol vitamines en bevatten (in een ecologische en biologische tuin) geen giffen van bestrijdingsmiddelen. En met deze vitamines verbeter je je weerstand. Nog een reden voor een moestuin!

Andere mensen blij maken: oogst komt in een moestuin vaak met veel tegelijk. Eén courgette- of komkommerplant zorgt al snel voor tientallen vruchten in een tijdsbestek van enkele weken! Kortom, je kunt met de opbrengst uit jouw tuin ook andere mensen blij maken.

Samen tuinieren

Tuinieren wordt nog leuker als je het samen doet. Combineer het met een gezellig kopje koffie of (kruiden)thee in de tuin en het wordt alleen maar gezelliger. Of wat dacht je van het helpen van anderen/ouderen die hun eigen tuin niet meer zelf kunnen onderhouden?
Wij, van Wilma’s Lawn & Garden, sponsoren verschillende activiteitenprogramma’s voor ouderen, omdat we weten dat samen tuinieren je sociaal en (mentaal) fit maakt!

Kruiden: smaakmakers van hartige en zoete gerechten, en thee

Tuinieren op balkon of in huis

Heb je geen tuin, dan is binnenshuis of op het balkon tuinieren ook een optie. Denk aan wat gezellige kamerplanten of kruiden; je hoeft maar een paar planten om je heen te hebben om te ervaren hoe goed het is om bezig te zijn met groen.

Aan de slag!

Er zijn veel redenen te noemen waarom tuinieren goed voor je is. Dus waar wacht je nog op: duik de tuin in, het balkon op, of begin met het verzamelen van kamerplanten en keukenkruiden. Geniet ervan!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.