De winter wordt meestal beschouwd als een vijandige periode voor planten, waarin ze beter af zijn in huis of in de kas. Maar wist je dat veel plantensoorten juist de kou van de winter nodig hebben om in het voorjaar goed te bloeien? Deze behoefte aan een specifieke tijd van koude temperaturen vóór de bloei wordt vernalisatie genoemd.

Als de winter aanbreekt ondergaat je tuin een ingrijpende transformatie. Bij de eerste vorst en dalende temperaturen wordt de tuin bedekt met een glanzende witte laag. Tijdens de koudste uren van de dag, vooral bij zonsopgang, levert dit prachtige plaatjes op. Het is een duidelijk teken dat het vernalisatie proces gaat beginnen!

Vernalisatie is eigenlijk het minimaal vereiste aantal koude uren. Veel kruidachtige planten die uit streken met gematigd klimaat komen, vereisen vernalisatie. Ze moeten een periode van lage wintertemperatuur meemaken om het bloeiproces te initiëren of te versnellen. De vereiste koude uren zijn daarom een ​​essentieel element bij de aanpassing aan hun omgeving.

Hoe vernalisatie exact werkt, is nog onduidelijk, maar het is bekend dat het wordt veroorzaakt door afnemende temperaturen, een kortere daglengte en/of een vermindering van de regenval. Deze omstandigheden blokkeren de productie van het eiwit florigen, een planthormoon dat verantwoordelijk is voor de bloei-inductie.

Enkele van de bekendste voorbeelden van gewassen die vernalisatie vereisen, zijn granen. Sommige granen, zoals tarwe en gerst, moeten in de herfst worden gezaaid. Ze hebben zo een paar maanden om in grootte te groeien voordat het te koud wordt. Zodra de winter voorbij is, bloeien deze granen sterker dan ooit en zorgen voor een overvloedige oogst in het voorjaar.

Een goede manier om je planten na de winterkou optimaal te laten bloeien, is door bijvoorbeeld een bloeistimulator als Wilma-3 Bloei te gebruiken. Deze stimulator heeft een positief effect op de bloeibereidheid van de plant, dus de bloei begint eerder en zal uiteindelijk langer duren en intenser zijn.

Bij het planten van nieuwe planten in de tuin, is het belangrijk om te weten welke planten het vernalisatieproces moeten doorlopen om te floreren. Planten die typisch zijn voor gematigde zones, zoals biet, ui, tulpen en wortelen, hebben bijvoorbeeld koude winters nodig en kunnen daarom het beste in de herfst worden geplant. Maar planten die in warme gebieden voorkomen, zoals tomaten of paprika’s, hebben geen vernalisatie nodig om te bloeien en kunnen gewoon in het voorjaar worden geplant.

Vernalisatie moet niet worden verward met kiemrust. Hoewel vernalisatie gebruikelijk is in eenjarige gewassen, is kiemrust typisch voor de meeste bladverliezende fruitbomen zoals appel, peer, perzik, olijf en walnoot bomen. In de winter hebben deze bomen kale takken, tot de lente weer om de hoek komt kijken. De blootstelling aan kou is voor deze bomen niet nodig om bloei te veroorzaken, maar eerder het seintje dat ze binnenkort weer actief moeten worden. Waar vernalisatie voor planten een beetje hetzelfde is als een aanloop nemen voordat je springt is de kiemrust in de winterkou meer een wekker die de bomen wakker maakt voor de lente!

Zowel tijdens kiemrust als tijdens de vernalisatie hebben planten na het einde van de winter extra hulp nodig. De beste manier om hun bloei te verbeteren en een overvloedige oogst te verkrijgen, is om ze te voeden met een bloeistimulator en met een product met een hoog PK. Op onze website vind je de best mogelijke producten voor de mooiste bloemen, planten en gewassen! We staan altijd voor je klaar met advies. Laat die lente nu maar komen!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.