Steden worden steeds groener en mensen hebben steeds meer interesse in het verbouwen van eigen groenten, ook in de stad. Het is niet alleen in Amerika, waar het ontstaan is, of Nederland in trek, urban farming verspreidt zich steeds verder over de wereld.

Singapore

 • Grootste verticale tuin van de wereld
  In Singapore is de grootste verticale tuin van de wereld te vinden! Met behulp van deze verticale tuin wordt de productie van veilige, verse en lekkere groenten met minder middelen gerealiseerd. Er is op deze manier minder land, water en energie nodig dan met traditionele kassen.
 • Dichtbevolkte stad
  Singapore is één van de dichtstbevolkte steden in de wereld. De meeste delen van het eiland worden gebruikt voor stedelijke ontwikkeling, de resterende 250 hectare landbouwgrond is nauwelijks voldoende om de groeiende bevolking te voeden. Als gevolg daarvan wordt meer dan 90 procent van de voedselconsumptie geïmporteerd uit meer dan 30 landen. Deze afhankelijkheid van het buitenland maakt het land zeer kwetsbaar voor schommelingen in het aanbod en de prijzen van voedingsmiddelen. De enige oplossing voor dit probleem is het gebruik van eigen grond voor de productie van voedingsmiddelen. Omdat er niet zoveel ruimte is, is verticaal tuinieren een uitkomst!
 • Dure groenten uit eigen land
  De groenten worden dagelijks geoogst en bijna onmiddellijk geleverd aan de detailhandel. Ondanks dat deze groenten ongeveer 10% meer kosten dan geïmporteerde groenten, vliegen ze letterlijk van de planken af.

Londen

 • Groene stad
  Londen is een groene stad. Op welke plek in de stad je ook bent, overal zie je groen! Van daktuinen tot terrastuinen en moestuinen.
 • FARM shop
  In London is een FARM shop; deze winkel biedt kleinschalige landbouw, werkruimten en een café voor de bewoners van de wijk. Het is een uniek voorbeeld van stadslandbouw. FARM shop heeft zelfs een kippenhok op het dak! Het doel van het project is niet alleen om voedsel te verbouwen voor de mensen uit de buurt, het is ook een bewijs/voorbeeld om te laten zien wat er mogelijk is op kleine ruimtes.
 • Gedeelde tuinen: shared backyards
  Niet iedereen heeft de beschikking over een tuin of balkon. De oplossing hiervoor is shared backyards ofwel gedeelde tuinen! In Canada, Nieuw-Zeeland en Amerika zie je het steeds vaker. Het is een gemakkelijke manier om elkaar te ontmoeten en ruimte, gereedschap, kosten en producten te delen.

 

Nederland

 • Stadstuinieren in lege gebouwen
  Stadstuinieren is een trend, ook in Nederland. Niet alleen buiten in de stad, maar in de toekomst misschien zelfs ook wel binnen in gebouwen. Stadstuinieren of urban farming zou namelijk een oplossing kunnen zijn voor de hoge aantallen leegstand in Nederland. Er staat in Nederland 7.800.000 m² leeg. Voormalig rijksbouwmeester Frits van Dongen is van mening dat er niet nog meer gebouwd moet worden, maar dat we juist moeten herbestemmen om de leegstand te verlagen. Als oplossing voorziet hij onder andere stadstuinieren. De ruimtes staan dan niet langer meer leeg en er wordt op een duurzame manier voedsel verbouwd.
 • Grote projecten in Nederland
  Nederland heeft naast de plannen om leegstand aan te pakken met stadstuinieren, ook nog drie andere grote projecten, namelijk de Dakakker in Rotterdam en ‘GrowX’ in Amsterdam.

Dakakker in Rotterdam

Middenin Rotterdam, bovenop het Schieblock, is een groot oogstbaar dak gerealiseerd! Er worden groenten, fruit en kruiden verbouwd en zelfs honingbijen gehouden! De Dakakker is de grootste dakboerderij van Europa waarbij direct met grond op dak wordt gewerkt.

GrowX in Amsterdam

In oktober van 2016 is in een leegstaande bedrijfsruimte de eerste verticale boerderij van Amsterdam gestart. GrowX verbouwt op de meerdere gestapelde ‘akkers’  boven elkaar zo’n 180 ton aan groenten en kruiden per jaar.

Wilma’s Lawn & Garden

Het is natuurlijk van belang dat jouw tuin zolang mogelijk blijft stralen. Dit betekent dat je je tuin goed moet onderhouden. Lees in onze blogs meer over tuinonderhoud. Op onze website staan alle producten om de tuin te kunnen onderhouden.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.