Oktober is een echte herfstmaand. Bladeren verkleuren en vallen van de bomen, het gaat harder waaien en er kan zelfs al nachtvorst optreden. Maar het kan ook nog heel mooi weer zijn. Of het nu regent of zonnig is, er is deze maand nog genoeg te doen in de tuin. Daarom wat handige tuintips voor oktober.

Planten in oktober

Omdat de grond in oktober nog relatief warm is, is het nu een goede tijd om te planten en te verplanten. Geef na het planten voldoende water om te zorgen dat de plant beter aanslaat. Plant bij voorkeur alleen winterharde planten aan. Vorstgevoelige planten kun je beter in het voorjaar in je tuin zetten.

Bloembollen planten

Oktober is dé maand om bloembollen te planten. Door verschillende soorten bollen te planten en rekening te houden met de bloeitijd kun je vanaf januari tot ver in juni plezier hebben van voorjaarsbloeiers! Is de grond erg droog, geef de bollen dan na aanplant direct water.

Het gazon in oktober

Het gazon moet deze maand nog steeds gemaaid worden. Verwijder het gras na het maaien van het gazon om te voorkomen dat er een viltlaag ontstaat, waardoor het gras niet goed kan ademen. Haal daarom ook steeds het herfstblad van het gazon.
Wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius daalt, groeit het gras niet meer. Stel voor de laatste maaibeurten de messen van de grasmaaier wat hoger af (4-5 cm), zodat het gras niet te kort de winter ingaat.

Snoeien in oktober

Onderstaande planten en bomen kun je in oktober snoeien.

Stamrozen met zware kroon

Kort de kroon van stamrozen tot de helft in. Hiermee voorkom je het breken van takken tijdens eventuele najaarsstormen.

Notenbomen

Wanneer je notenbomen in oktober snoeit, herstellen de snoeiwonden sneller en voorkom je bloedende takken.

Welke planten, bomen en hagen je snoeit in november lees je hier.

Vogels in de tuin

In oktober wordt het voor vogels lastiger om aan eten te komen. Zet daarom wat vogelvoer en eventueel wat drinkwater in de tuin. Zo weten vogels ook in de winter je tuin te vinden.

Rommelhoekjes en egels

Leg in een rustig hoekje van de tuin wat snoeihout en bladeren op een hoopje. Zet in de buurt een egelhuis en met wat geluk krijg je egels in de tuin.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.