Het tuinonderhoud in maart is leuk! Na de winter, kun je deze maand eindelijk weer aan de slag met planten, zaaien, snoeien, bemesten… Begint het bij jou ook al te kriebelen?

Tuinonderhoud in maart, klus 1: planten

Plantgoed met kale wortel

Plant deze maand nog plantgoed met kale wortel, zoals bomen, hagen of rozen. Plantgoed met kale wortel is goedkoper dan planten met kluit. Maart is de laatste maand dat planten met kale wortel verkrijgbaar zijn; je kunt ze namelijk alleen maar planten in hun rustperiode, als ze geen blad hebben.

Bomen en heesters planten

Ook bomen en heesters met kluit kun je overigens het best planten voor de boom of heester uitloopt. Geef na het planten goed water. En zorg er ook voor dat de nieuwe aanplant het eerste seizoen voldoende water krijgt, zodat deze goed aanslaat.

Wil je wat inspiratie om je tuin op te fleuren? Bekijk onze 6 tips voor het opfleuren van je tuin.

Het gazon in maart

Een belangrijke klus die bij het tuinonderhoud in maart hoort, is het gazon opknappen en onderhouden:

Gazon verticuteren

Ziet je gazon er slecht uit? Verticuteer het deze maand nog. Strooi na het verticuteren een mengsel van compost en zand over het gazon. Geef het geverticuteerde gazon de tijd om te herstellen.

Gras zaaien

Zaai kale plekken eventueel deze maand nog bij. Ook als je een nieuw gazon wilt aanleggen, kun je dat deze maand doen. Bekijk hier ons assortiment graszaad.

Gazon bemesten

Begin in maart ook met het bemesten van je gazon, gebruik bijvoorbeeld WILMA Upgrade of DCM gazonmeststof. Strooi de meststof over het gazon met de hand of gebruik een strooiwagentje. Sproei na het bemesten je gazon of bemest je gazon voor het gaat regenen: het water zorgt ervoor dat de voedingstoffen direct in de bodem opgenomen worden.

Eerste maaibeurt in maart

Stijgt de temperatuur boven de 10 graden, haal dan de grasmaaier maar weer uit de schuur! Maai het gazon in het begin om de twee weken en niet korter dan 3-4 cm.

Zaaien en planten in de kas

Eindelijk is het weer zover, je kunt aan de slag met zaaien en planten onder glas! Ruim je kas op (als je dat nog niet gedaan hebt). Zorg dat de grond voedzaam en goed doorlatend is en zaai en plant dan de eerste groenten en bloemen.
Heb je je kuipplanten overwinterd in de kas? Doe dan bij mooi weer de ramen overdag open, zodat de planten er langzaam aan wennen om weer naar buiten te gaan.

Snoeien in maart

 

 • Klimrozen
  In maart is het tijd om klimrozen terug te snoeien: snoei vooral de zijtakken flink terug, tot 3-4 ogen.
 • Borderplanten
  Knip ook de afgestorven delen van borderplanten terug, maar laat je boerenhortensia tot half april voor wat het is. De verdorde bloemhoofden beschermen de vroeg uitlopende knoppen eronder nog even tegen late nachtvorst.
 • Klimop
  Klimop mag je deze maand wel terugsnoeien, waarschijnlijk heeft deze sterke klimmer takken gevormd die los hangen. Knip deze takken terug, verwijder ook de stengels die zich aan omliggend houtwerk hebben gehecht of die over de bestrating groeien.
 • Bamboe
  Dun ook bamboe deze maand uit door wat oude, zwakke en dode stengels tot de grond af te knippen.
 • Bloeiers op eenjarig hout
  Struiken die in de zomer op eenjarig hout bloeien, zoals vlinderstruik, Lavatera, pluimhortensia en hortensia ’Annabelle’ kun je nu ook flink terugsnoeien.
 • Knotwilgen
  Heb je je knotwilgen nog niet geknot? Doe dat dan begin maart, want na half maart beginnen de takken weer uit te lopen en kun je ze beter niet meer snoeien.

Genieten!

Naast het tuinonderhoud in maart, moet je deze maand vooral niet vergeten te genieten van de ontluikende natuur. Geniet van de narcissen en andere voorjaarsbollen en deze tien mooie lentebloeiers:

1 Beverboom (Magnolia)
2 Chinees klokje (Forsythia)
3 Gele kornoelje (Cornus mas)
4 Japanse kwee (Chaenomeles japonica)
5 Jasmijn (Jasminum nudiflorum)
6 Mahoniestruik (Mahonia)
7 Peperboompje (Dapne mezereum)
8 Ranonkelstruik (Kerria japonica)
9 Schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora)
10 Japanse sierkers (Prunus serrulata)

Moestuin beginnen

Wil je dit jaar ook genieten van groenten uit eigen tuin? Maart is de perfecte maand om een moestuin te beginnen.

WIL JIJ MEER WETEN OVER TUINONDERHOUD?

Lees dan deze blogs: 

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.