De zon schijnt en de lucht is stralend blauw, de maand juni is begonnen! De vogels zijn overal te horen en de geuren van allerlei planten hangen in de lucht. Vooral rozen sieren deze maand de tuin. Lees alles over tuinonderhoud in juni.

Het gazon in juni

Tijdens warme dagen kan een mooie groene grasmat voor veel verfrissing zorgen. Wel vraagt het gazon het nodige tuinonderhoud:

 • Grasmaaien
  Een klus die uiteraard niet mag ontbreken bij het tuinonderhoud in juni is gras maaien! Maai het gras een keer per week of een keer per twee weken. Maai het niet te kort; ongeveer 5 centimeter vanaf de grond. Als je het korter maait, en de zon fel schijnt, wordt het snel geel. Langere sprieten zorgen voor schaduw. Daarnaast is langer gras sterker en heeft onkruid minder kans.
 • Onkruid in het gazon
  Onkruid in het gazon? Maai jonge onkruiden gewoon af en steek of trek paardenbloemen eenvoudig uit de grond. Lees meer tips bij onkruid verwijderen.
 • Gazon mulchen
  Laat het gemaaide gras gewoon op het gazon liggen; dit dient als mulchmateriaal en geeft voeding aan het gazon. Vooral in een droge zomer heeft het gazon veel aan deze natuurlijke voeding. Zijn de grasresten erg lang, hark het dan bij elkaar en haal het van het gazon.
 • Gazon bijzaaien
  Kleine kale plekken kun je gemakkelijk herstellen door wat graszaad te strooien. Maak het oppervlak voor het zaaien los en egaliseer de grond. Meer tips voor een stralend gazon vind je hier!

Tuinonderhoud in juni: hagen snoeien

Ook snoeien behoort tot de tuinklusjes in juni. Hagen zijn intussen vaak al goed gegroeid. Door ze voor de langste dag (21 juni) te snoeien, houd je ze mooi in model. Snoei nu bijvoorbeeld laurierkers, liguster, haagbeuk en coniferen. Ook buxus kun je in juni snoeien. Doe dit wel op een bewolkte dag, om verbranding van het blad door de zon te voorkomen.

Zaaien!

Alle een- en tweejarigen kun je in juni direct in de vollegrond zaaien. Kijk ter plekke waar je nog wel wat bloeiende planten kunt gebruiken en ga aan de slag met zaaien!

Overpotten

De op pot gekweekte lelies kun je in juni overpotten of in de tuin uitplanten. Is de pot nog groot genoeg? Laat de plant dan gewoon daarin verder groeien. Een lelie in pot staat leuk op het balkon of terras! In potten hebben de planten wel wat meer water nodig dan in de vollegrond.

Water geven!

Bij aanhoudend mooi weer hebben alle planten water nodig. Bij het gazon is het beter om een keer per week een paar uur achter elkaar te sproeien, dan dagelijks een kwartier. Gebruik vooral opgevangen water om je planten water te geven, zo houd je rekening met het milieu en tuinier je op een ecologische manier.

Kamerplanten naar buiten

Zet op een regenachtige dag je kamerplanten even buiten. De temperaturen in juni zijn vaak aangenaam en de planten frissen vaak heel erg op van een regenbuitje! Zet ze niet in de volle zon, maar op een beschutte, lichte plek.

Bladluizen bij rozen

Van geel, rood en oranje tot lichtroze en wit: juni wordt niet voor niets de rozenmaand genoemd. De planten stelen deze maand de show! Is het niet met hun kleur dan wel met hun geur. Helaas vinden bladluizen het jonge groen van je rozen ook heel aantrekkelijk. Spoel de bladluizen met een harde straal koud water van de planten af of voorkom bladluizen door bieslook aan de voet van je roos te planten of te zaaien. Bladluizen houden niet van die geur en laten je rozen zo met rust.

Rozen planten

Wil je rozen in je tuin? Bekijk dan deze maand welke soorten je mooi vindt. Rozen met kale wortel plant je als de rozen in rust zijn (van eind november tot begin maart), en rozen in pot kun je het hele jaar door planten.

Genieten in de tuin!

Vergeet naast al het tuinonderhoud in juni, ook niet te genieten. Er zijn heel veel planten die deze maand volop in bloei staan. Denk aan:

❀ Rozen!

❀ Lupinen

❀ Lelietjes van dalen

❀ Campanula’s

❀ Kamperfoelie

❀ Viburnum opulus

❀ Geum

Heb jij nog tips voor tuinonderhoud in juni? Laat het weten via onze social media kanalen!

WIL JIJ MEER WETEN OVER TUINONDERHOUD?

Lees dan deze blogs:

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.