Januari is een stille, rustige tuinmaand: een maand om te genieten van de wintertuin. Mocht je toch niet stil willen of kunnen zitten, lees dan snel verder, want er is natuurlijk altijd wel wat te doen in de tuin!

Plannen maken

Wil je je tuin dit jaar veranderen? Neem dan in januari de tijd om je plannen uit te werken op papier. Een goed plan is al het halve werk!

Grasmaaiers en andere machines reinigen

Nu je je grasmaaier en andere machines en tuingereedschap nog niet gebruikt, is het goed om ze schoon te maken. Geef ze een grote onderhoudsbeurt: borstel het vuil eraf, spuit ze schoon met water en slijp de messen. Laat dit laatste eventueel bij een dealer doen.

Voor de handige tuinliefhebber: knap nu de kapotte schutting of het tuinhuis op. In de zomer kun je dan zorgeloos genieten van het mooie weer in de tuin.

Planten in januari

  • Kleur in de tuin
    Zolang het niet vriest, kun je blijven planten! Voeg wat extra kleur toe aan de tuin door bijvoorbeeld winterheide of viooltjes in de border of plantenbakken te planten.
  • Bomen planten
    Ook bomen kun je planten wanneer het niet vriest. Kijk voor je gaat planten eerst van welke kant de meeste wind komt, zet aan deze kant een boompaal. Bind de boom na het planten met een boomband of dik kokostouw vast aan deze paal. Dit voorkomt dat de boom scheef gaat groeien of omwaait.

Vorstgevoelige planten beschermen

Geven ze vorst of koude wind op? Bescherm vorstgevoelige planten door ze af te dekken met een vliesdoek of dennentakken (van je kerstboom) en zet kuipplanten die nog buiten staan binnen op een koele of vorstvrije plek.

Vergeet de kuipplanten niet

Vergeet vorstgevoelige kuipplanten die op hun ‘winterplek’ staan niet af en toe water te geven. Geef ze niet te veel water, maar zorg ervoor dat de potgrond net niet uitdroogt. Zet ze op vorstvrije dagen ook af en toe bij een open raam of deur, zodat ze even kunnen luchten. Dit vermindert de kans op schimmels.

Het gazon in januari

Loop tijdens vorst niet over het gazon. Het gazon kan hierdoor beschadigen. Op vorstvrije dagen kun je je gazon in januari bekalken. Kalk maakt de grond minder zuur, waardoor mos minder kans krijgt om zich te ontwikkelen.

Let op: kalk strooien kan tot eind februari/begin maart, later strooien verstoort de opname van voedingsstoffen.

Tuinonderhoud in januari: snoeien

Op vorstvrije dagen in januari kun je appel- en perenbomen snoeien. Snoei eerst de dode en beschadigde takken weg en snoei de boom vervolgens zodanig dat hij meer kortloten vormt. Snoei nooit te veel takken weg, anders maakt de boom waterlot aan; uit slapende knoppen langs de stam of de takken verschijnen dan snelgroeiende verticale scheuten. Snoei ook kleinfruit, zoals bessenstruiken en frambozen, als je dit nog niet in het najaar hebt gedaan. Lees hier meer tips bij het snoeien van fruitbomen.

Let op: dit snoei je niet in januari

Bomen zoals berken, esdoorns, vleugelnoten, walnoten en haagbeuken (Carpinus) snoei je niet in januari. Doe dit pas in de zomer, de kans is namelijk groot dat deze bomen gaan bloeden wanneer ze te vroeg worden gesnoeid. Ook kiwi en druif mag je in januari niet meer snoeien vanwege hun vroege sapstroom. Struiken die in het voorjaar bloeien, snoei je eveneens pas na de bloei.

WIL JIJ MEER WETEN OVER TUINONDERHOUD?

Lees dan deze blogs: 

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.