Je zou denken dat je in december weinig in de tuin kunt doen. Toch is er ook deze maand genoeg te doen! Alles wat je nu aan de tuin doet, levert je het volgende seizoen minder werk én meer plezier op.

Winterbescherming

Laat de gevallen bladeren in de border liggen; dit geeft de planten in de winter enige bescherming. Geven ze vorst op, dek dan alle vorstgevoelige planten af en haal kwetsbare potplanten naar binnen of zet ze in de schuur.

Het gazon in december

Verwijder het gevallen blad wel van het gazon om verstikking te voorkomen. Gras dat bedekt is met herfstblad krijgt namelijk geen licht en lucht, en sterft af. Ook kunnen er schimmelziekten optreden. Heeft het gevroren? Loop dan niet over het gazon. De grassprieten breken dan af, wat resulteert in bruine en kale plekken die in het voorjaar zichtbaar zijn. Laat sneeuw op het gazon gewoon liggen, het is een goede isolatie- en beschermingslaag.

Snoeien in december

In december is er genoeg te snoeien: van appel- en perenbomen tot bessenstruiken en ander bomen. Gebruik altijd goed en scherp snoeigereedschap.

 • Appel- en perenbomen snoeien
  Snoei kruisende takken die door het hart groeien weg en dun de kroon eventueel wat uit. Halveer bij een leiappel en leipeer de verlengde groei van de gesteltakken om uitlopen van de zijogen te stimuleren.

Pas geplante jonge appel- en perenbomen hebben een andere manier van snoeien. De hoofdtak van één jaar oude bomen snoei je terug tot ongeveer 75 cm van de grond, tot vlak boven een knop. Dit stimuleert de vorming van nieuwe takken die de onderste gesteltakken zullen gaan vormen. Bij een boom van twee jaar kort je de zijtakken tot ongeveer de helft in en de hoofdtak tot de bovenste zijscheut.

 • Zwarte bessen
  Snoei van zwarte bessen alle oude takken ieder jaar tot op de grond terug, zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
 • Kruisbessen, bramen en frambozen snoeien
  Knip van kruisbessen alle hoofdtakken tot de helft terug, kort zijtakjes tot 5 cm in en haal overbodige takken weg uit het hart van de struik. Ook de takken van bramen en frambozen die vrucht gedragen hebben, snoei je in het najaar of de winter tot de grond terug.
 • Druiven snoeien
  Snoei de zijtakken van de druif tot twee of drie knoppen van de hoofdtak terug. Op deze manier blijft er enkel een hoofdtak over met heel kleine zijtakjes. De sapstroom van druiven komt al vroeg op gang, snoei deze daarom uiterlijk in december. Dit geldt ook voor kiwi’s.

Beplanting in december

Wil je hulstakken met bessen gebruiken ter decoratie, knip dan begin december alvast wat takken met bessen af. De kans dat ze anders door vogels worden opgegeten, is groot. Knip niet alles af, want de vogels mogen er natuurlijk ook gerust van genieten! Bedek de afgeknipte takken dan volledig met vochtig zand, zodat ze niet uitdrogen.

Voorjaarsbollen planten

Zolang het niet vriest, kun je in december nog steeds bloembollen planten. Lees hier meer over voorjaarsbollen planten.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.