Aardbeien zijn door hun unieke, zoetzure smaak een zeer veelzijdige fruitsoort die bij veel gerechten past. Ideaal om dit culinaire pareltje dus altijd bij de hand te hebben in de keuken. Dus waarom kweek je ze niet gewoon zelf? Je hebt alleen maar zaadjes of kiemplantjes nodig, potten, substraat en voeding. Laten we eens kijken hoe jij stap voor stap de lekkerste zomerkoninkjes kan kweken, gewoon vanuit huis!

 

De beste tijd om aardbeien te planten is in September. Het duurt ongeveer een jaar voordat ze zich volledig ontwikkeld hebben en vruchten kunnen voortbrengen. Dus, plant je ze dit jaar, dan zul je in de herfst van komend jaar oogsten! Deze plant kan goed tegen zowel kou als hitte, en overleeft zelfs vorst. Je hoeft dus niet bang te zijn als je in een wat kouder klimaat woont.

Voor gezonde en sterke aardbeien zoek je het beste een plekje uit dat veel zonlicht krijgt. Ook werk je het beste met een substraat wat al voeding bevat. Aardbeien kunnen zowel in een pot als in de volle grond groeien, als je genoeg ruimte hebt. Kies je voor potten? Zorg dan voor een goede afwatering. Aardbeien zijn erg gevoelig voor wortelrot, dus voorkom dat je potten vol met water komen te staan. Het is altijd een goed idee om in de bodem van je potten een flinke laag kiezelsteentjes of hydrokorrels te plaatsen. Deze helpen enorm bij de afvoer van overtollig water. Wil je de aardbeien liever planten in de volle grond? Dan is het goed om ze in rijen te planten op zo’n 30cm afstand van elkaar, en daartussen wat geulen uit te graven.

Je kunt in de eerste twee maanden Root Stimulator toedienen. Dat is ongeveer hoe lang aardbeienplantjes nodig hebben voor het ontwikkelen van een sterk wortelsysteem. Aardbei is ook één van de gewassen die erg veel baat hebben van bemesting met Silicone, een sleutelelement om de plant sterker te maken en ziektes te voorkomen. Daarom bevelen wij altijd aan om tijdens de gehele groeicyclus Silic Boost toe te voegen aan je voeding. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan, wat de gezondheid van je aardbeitjes betreft!

 

Lees hier hoe je jouw zaadjes de beste start geeft.

Druppelirrigatie is de beste manier om je aardbeienplantjes van water te voorzien. Voorkom dat je planten helemaal onder water komen te staan, want ze zijn erg gevoelig voor wortelrot.

Om je aardbeien zo goed mogelijk te laten groeien kan je het beste een specifiek voedings- en kweekschema aanhouden, zodat je straks de lekkerste vruchten oogst. Een basisvoeding zoals B’cuzz Soil A+B moet in de gehele levenscyclus van de plant toegediend worden. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat SOIL A+B uit twee basiscomponenten die beide een belangrijke basis vormen voor de aardbeienplant.

De bloeifase van de aardbei begint in de lente, zo rond April-Mei. Dit is het meest kwetsbare onderdeel van de groeicyclus en behoeft daarom wat extra zorg en speciale aandacht. Gedurende deze bloeifase kan je, door het toevoegen van bloeistimulators de vorming van aardbeien aanzienlijk vermeerderen!

 

Leer hier meer over de verschillende groeifases van planten.

Tot slot voeg je voor overheerlijke, sappige en zoete aardbeien nog ATA NRG Flavor toe aan het voedingsschema. Flavor is rijk in Kalium wat de suikerproductie in planten stimuleert. Dit heeft een positieve uitwerking op de geur en vooral, de smaak van het uiteindelijke fruit.

 

Interessante feitjes:

  • Het Engelse woord voor aardbei, strawberry, is helemaal niet juist! Een berry, of besje, moet zijn zaadjes aan de binnenkant hebben. Bij aardbeien zitten de zaadjes duidelijk aan de buitenkant! Een beter voorbeeld van een berry is… een kiwi!
  • Door zowel de alkaliserende eigenschappen als de hoeveelheid calcium en kalium kunnen aardbeien vervelende klachten als jicht, reuma en artritis verminderen.
  • Wist je dat aardbeien veel meer vitamine C bevatten dan sinaasappelen? De grote hoeveelheid vitamines en antioxidanten in aardbeien maken het een bijzondere fruitsoort die een perfecte toevoeging is op een gezonde voeding!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.