Wilma’s Lawn & Garden en het merk Atami hebben samen een groot assortiment aan substraten, die allemaal een verschillende functie vervullen voor je plant of gewas. Een substraat is een ander woord voor kweekmedium, ofwel het materiaal waar je planten in ‘staan’. Het meest bekende substraat is potgrond, maar er zijn nog enkele andere soorten zoals kokos- en hydrosubstraten. Wij leggen je uit welke soorten substraten van Atami wij in ons assortiment hebben en hoe deze het beste gebruikt kunnen worden.

Verschillende substraten in aardevorm

De meest bekende vorm van dit substraat is potgrond. Aardesubstraten zijn kweekmediums in aardevorm en ook van dit substraat zijn verschillende soorten te verkrijgen. Deze verschillen bijvoorbeeld van elkaar in de mate van bemesting en hun samenstelling. Atami biedt de volgende aardesubstraten aan:

Janeco Lightmix: een licht bemest aardesubstraat, geschikt voor vrijwel alle planten. In Janeco Lightmix zit ook perliet, een poreus vulkanisch gesteente dat luchtigheid aan het substraat geeft. Deze luchtigheid is belangrijk voor de ontwikkeling van een goed wortelstelstel.

Bi Growmix: een mix van diverse types turf en kokosvezels. Door de kokosvezels is het substraat luchtig, wat ervoor zorgt dat de plantenwortels meer zuurstof kunnen opnemen. Dit bevordert de ontwikkeling van het wortelstelsel. De mix is bemest en bevat een gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen om planten een goede start te geven.

Kilomix: een aardesubstraat dat rijk is aan voedingsstoffen, waaronder ook wormenmest en kalk. Het bevat meer voedingsstoffen dan de andere aardesubstraten en geeft de planten een goede start. Dankzij het perliet en de turf is dit substraat luchtig, waardoor de wortels voldoende zuurstof op kunnen nemen en overtollig water weg kan stromen.

Aardesubstraten verbeteren

De verschillende substraten zijn vaak al bemest, maar na de startperiode zul je zelf moeten bemesten om je planten gezond te houden. Je kunt aardesubstraten op verschillende manieren verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan Worm Delight. Door dit als een toplaag over je substraat te strooien, bescherm je het gewas tegen schimmelziekten en houd je het substraat luchtig. Wormenmest is rijk aan micro-organismen, die je planten versterken.

Kokossubstraten

Een andere substraatvorm is een kokossubstraat. Dit substraat wordt gemaakt van of met de buitenbast van kokosnoot. Het is een duurzaam product. Je vindt kokossubstraat bijvoorbeeld als kokosvezel of kokoschips. Soms worden deze kokosvezels of chips vermengd met een ander substraat, maar het kan ook als volledig substraat gebruikt worden. Bi Growmix is een voorbeeld van een gemengd substraat in kokos- en aardevorm. Atami biedt de volgende kokossubstraten aan.

B’ounce: een droog, geperst substraat bestaande uit kokosgruis, -vezels en –chips. Na toevoeging van 7 liter (voedings)water zet dit uit en vormt het een luchtig substraat met de eigenschap goed vocht vast te houden.

Cocos substrate: kokossubstraat van hoogstaande kwaliteit. Luchtig, honderd procent natuurlijk en het bevat een plantaardige meststof die zorgt voor een goede start voor je planten.  Dit substraat kan in een korte periode veel water opnemen en het ook direct weer afgeven wanneer de plant dat nodig heeft.

Kokossubstraat verbeteren

Ook voor kokossubstraat is er de mogelijkheid dit te verbeteren of voeding aan de planten te geven. Atami biedt Coco A&B aan, deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor het kweken op een kokossubstraat. Ze voeden niet alleen de plant, maar ook het substraat zelf.

Hydrosubstraten

Tot slot biedt Atami nog hydrosubstraten aan. Je kent hydrokorrels waarschijnlijk wel. Het zijn die bruin-oranje korrels die je vaak onderin grote plantenbakken ziet. Door op hydrosubstraat te kweken, maak je gebruik van hydrocultuur. Dit is een kweektechniek waarbij planten niet in aarde, maar in water wortelen. Voorbeelden van hydrosubstraten zijn hydrokorrels, vermiculiet, lavansteen of perliet.  Atami biedt Hydro Rokz aan, korrels die gemaakt zijn van gebakken klei, zonder zout. Dit poreuze gesteente neemt het water met de voedingsstoffen op, zodat de planten dit weer kunnen opnemen wanneer ze dit nodig hebben. Je kunt planten op hydrocultuur voeden met B’Cuzz Hydro, deze lijn van voedingen en boosters is speciaal voor dit substraat ontwikkeld.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.