Wist je dat…potgrond een soort substraat is?

In de professionele tuinbouw wordt het woord substraat vaak gebruikt in plaats van potgrond. Substraat is een overkoepelende term voor alle soorten kweekmediums. In de volksmond wordt echter veelal potgrond gebruikt in plaats van substraat. Substraat is er in meerdere vormen. Zo is er onder andere substraat in aardevorm, in kokosvorm en in hydro-vorm. Potgrond daarentegen is een aarde bestaande uit onder andere veen.

 

De belangrijkste verschillen tussen de kweekmediums potgrond en kokossubstraat zijn de luchtigheid en watervasthoudendheid. De luchtigheid en watervasthoudendheid van kokossubstraat zorgen ervoor dat water met toegevoegde meststoffen gemakkelijk wordt vastgehouden en snel wordt opgenomen door de wortels van de plant. Daarnaast zorgt kokossubstraat ervoor dat er een goede drainage is bij overtollig water. De planten krijgen hierdoor niet te veel water. Dit in tegenstelling tot potgrond. Potgrond is ook watervasthoudend, echter houdt potgrond vaak te veel water vast. Dit kan betekenen dat planten gaan verdrinken bij overtollig water.

Potgrond verliest zijn luchtigheid naarmate de vochtigheid stijgt. Wanneer de vochtigheid bij kokossubstraat stijgt, blijft de luchtigheid gelijk. Dit is belangrijk aangezien wortels alle ruimte krijgen om te groeien. Hoe luchtiger de bodem is, hoe beter de wortels zich kunnen verspreiden en zuurstof kunnen opnemen!
Terug naar overzicht

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.