De eerste zonnestralen, de eerste kleuren, de eerste knoppen: de lente is ieder jaar weer feest in de tuin! Naast zaaien en planten kun je ook aan de slag met snoeien in de lente, om te beginnen met de rozen!

Rozen snoeien

Bij snoeien in de lente kun je niet om het snoeien van rozen heen. Alle her- en doorbloeiende rozen snoei je omstreeks half maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het vriest of er wordt nog nachtvorst voorspeld, wacht je nog even. Eenmalig bloeiende rozen en ramblerrozen snoei je alleen als ze moeten worden verjongd. Door rozen goed te snoeien, geven ze veel bloemen en blijven de planten gezond. Knip altijd iets schuin, zodat het water snel van de snoeiwond afloopt. Snoei ook altijd 0,5-1 centimeter boven een naar buiten gericht oog (een nog niet uitgelopen knop); anders kan het zijn dat de tak door het hart van de struik groeit. Omdat er veel verschillende soorten rozen zijn, geven we je per soort snoeitips:

 • Struikrozen
  Snoei de takken terug tot een lengte van 5 tot 10 centimeter boven de grond. Knip ook de takken die richting het hart groeien terug tot circa 1 centimeter.

 

 • Stamrozen snoeien
  Snoei de takken terug tot ongeveer 10 centimeter boven de stam.

 

 • Klimrozen snoeien
  De eerste twee, drie jaar hoef je klimrozen nog niet te snoeien. Snoei daarna ieder jaar de zijtakken op de dikke gesteltakken (de hoofdtakken), terug tot 1 of 2 centimeter. Knip oude, verkleurde takken terug tot op de hoofdtak.

 

 • Eenmalig bloeiende rozen en ramblerrozen
  Deze rozen snoei je niet elk jaar, maar alleen als ze al wat ouder zijn. Eenmalig bloeiende rozen verjong je door de hele struik tot 10-15 centimeter terug te snoeien. Bij een oude ramblerroos kun je in maart één van de oude takken iets boven de grond terugknippen.

Juiste moment van snoeien

Het beste snoei je rozen als ze net beginnen uit te lopen. Snoei je later, dan knip je de frisse, nieuwe scheuten eraf wat onnodig energieverlies voor de rozenstruik betekent. Eerder dan maart snoeien is niet aan te raden, want dan is er meer kans op nachtvorst wat schade aan de snoeiwonden kan geven.

Winterjasmijn snoeien

Winterjasmijn is een prachtige bloeier, maar groeit vaak nogal slordig. Snoei eind april, na de bloei, de sliertige takken terug. Knip ook wat van de oudste takken diep weg.

Lavendel snoeien

Lavendel snoei je in de lente, en dan het best in april. Snoei lavendel in de lente gerust terug tot zo’n 15 centimeter boven de grond. Maar zorg ervoor dat je nooit tot op het kale, verhoute deel knipt, let erop dat er altijd nog grijsgroene scheuten aan de plant zitten. Anders loopt de plant niet meer uit. Snoei lavendel nog een keer na de bloei, in augustus-september. Verwijder de uitgebloeide bloemstelen en kort de struik iets in.

Hortensia ’Annabelle’ en pluimhortensia’s snoeien

Vanaf eind maart kun je hortensia ’Annabelle’ en pluimhortensia’s snoeien. Deze hortensia’s bloeien op eenjarig hout, waardoor je alle takken terug kunt knippen tot 30 centimeter boven de grond. Deze rigoureuze snoei geeft grote bloemen. Wil je liever een wat natuurlijkere groeivorm houden met wat kleinere bloemen? Snoei de hortensia’s dan licht in.

Boerenhortensia snoeien

De gewone hortensia ofwel boerenhortensia bloeit op meerjarig hout. Je hoeft de takken daardoor niet ieder jaar te snoeien. Doe je dat wel, dan krijg je ‘s zomers geen bloemen! De verdorde bloemen knip je er uiteraard wel ieder jaar af. Doe dit pas eind maart, begin april omdat ze de onderliggende, vroeg uitlopende knoppen eronder enige bescherming geven tegen late nachtvorst. Snoei altijd net boven een gezond bladpaar, en snoei ook hier weer schuin naar beneden. Is je boerenhortensia ouder dan drie, vier jaar? Knip dan elk voorjaar meteen ook een vierde deel van de oudste takken zo diep mogelijk weg. Zo houd je je hortensia gezond én krijg je altijd veel bloemen.

Snoeien in de lente: vergeet de vlinderstuik niet

Snoei een vlinderstruik in de lente (vanaf half maart tot eind april) terug tot circa 30 centimeter boven de grond en doe dat vlak boven gezonde, jonge uitlopers. De struik groeit dan weer snel krachtig uit en zal ’s zomers uitbundig bloeien. Wordt er nog nachtvorst verwacht? Wacht dan nog even met snoeien.

Bekijk ook welke snoeischaar je gebruikt voor welke klus.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.