Soms worden planten zo groot, hoog of breed dat ze wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk aan klimplanten en uitbundige eenjarigen, maar ook aan hogere borderplanten. Hoe je dat aanpakt? Planten steunen doe je zo!

 

Eenjarige planten steunen

Hoge eenjarigen, zoals cosmea’s of zinnia’s, groeien vaak uit tot hoge bossen en verrassen ons ieder jaar weer met hun uitbundige bloei. De stengels zijn stevig, maar wel flexibel waardoor ze eenvoudig buigen. Om te voorkomen dat de planten na een windvlaag (geknakt) op de grond liggen, kun je ze het best steunen. Steun ze door rondom het bed of rondom de planten (bamboe)stokken te zetten en bevestig een stevig draad van stok tot stok rondom de plant(en). Zo kunnen de planten onmogelijk omvallen.

Hieronder nog een aantal tips bij planten steunen:

  • Wijdmazig gaas of netten

Span in een vroeg stadium een net tussen een paar stokken horizontaal over de planten, zodat de stengels er later doorheen kunnen groeien.

  • Planten steunen met stokken

Bind plantenstengels individueel aan met bindtouw en laat de stok net onder de bloemtros eindigen. Deze manier van planten steunen is geschikt voor soorten met zware bloemtrossen, zoals riddersporen.

  • Draadsteunen

Boogjes en koppelbare steunstokken zijn snel aan te brengen om planten te steunen. Ook handig als een plant later in het seizoen toch nog dreigt om te vallen.

  • Snoeihout

Heb je nog wat oud snoeihout? Dan komt dat nu goed van pas! Steek het hout rondom de plant in de grond en knik de toppen van de takken naar binnen om, zodat ze de pol extra houvast geven. Geen snoeihout? Gebruik onze bamboe plantensteun stokken of splitbamboe stokken.

Ook handige zijn deze speciale plantensteunen. Bekijk hier ons hele assortiment steunmaterialen voor planten.

 

Vaste planten en heesters steunen

Bovenstaande manieren kun je natuurlijk ook toepassen bij het steunen van vaste planten en heesters. Denk aan hortensia’s, riddersporen, floxen, Helenium, Eupatarium (leverkruid), sedum of andere planten met zware bloemtrossen en planten die niet zo stevig op hun eigen benen staan.

 

Wanneer planten steunen

Planten steunen is het meest effectief als je er tijdig mee begint. Breng dus al begin juni wat steunmateriaal aan bij hoge planten. Zo kunnen de planten er nog doorheen groeien en zie je later in het seizoen haast niets meer van het steunmateriaal.

 

Klimplanten steunen

Klimplanten hebben van begin af aan steun nodig, ze hebben immers houvast nodig om te kunnen klimmen. Geef ze de nodige steun door zogenaamde tomatenspiralen naast de planten te zetten, waaraan ze omhoog kunnen klimmen. De naam zegt al dat deze spiralen veel gebruikt worden voor tomatenplanten; maar ook komkommerplanten of andere klimplanten groeien er prima langs omhoog. Gebruik eventueel ook onze multi spiraal plantensteun. Klimplanten in een kas kun je ook via een draad omhoog laten klimmen. Bevestig dit draad aan het plafond van de kas. Sierklimplanten kun je ook prima laten klimmen via een raster of horizontaal gespannen draden aan de muur van het huis of schutting.

 

Sterke planten met boosters en stimulatoren

Naast planten steunen met steunmaterialen, kun je de plant ook verstevigen met boosters en stimulatoren. Kies bijvoorbeeld voor Silic Boost of B’cuzz Root Stimulator.

  • Silic Boost is een universele voeding die de stam van de plant steviger maakt, waardoor deze bestand is tegen harde wind is en in evenwicht blijft wanneer er zware of grote bloemen en vruchten worden gevormd. Ook verhoogt het de weerstand van de plant.
  • B’cuzz Root Stimulator is een wortelstimulator die je eerste twee weken van de groeicyclus kunt geven aan de plant. Het stimuleert in die fase de productie en ontwikkeling van het wortelstelsel. Hoe meer wortels, hoe meer verbinding er is met de grond en hoe meer voedingsstoffen de plant opneemt. Ook zorgen de wortels ervoor dat de plant zich goed verankert in het substraat. Hierdoor kan de plant in een later stadium grotere bloemen en vruchten dragen. De stimulator zorgt daarnaast voor balans tussen de onderaardse en de bovengrondse plantendelen en zorgen er dus voor dat de planten sterker en steviger zijn.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.