Je eigen groenten, fruit of bloemen kweken is heel leuk. Planten kweken vanuit zaad is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je doet. Wij helpen je een eindje op weg met dit handige stappenplan.

 

  1. Voorbereiding

Zoals met alles is ook met het kweken van planten een goede voorbereiding het halve werk. Bedenk van tevoren goed welke soorten planten je wilt kweken en wat deze planten nodig hebben. Zo zijn er planten die een bepaalde temperatuur of hoeveelheid licht nodig hebben om te kiemen en te groeien. Je kunt er dan voor kiezen om deze planten op te kweken in een kas. In een kas kun je zelf de temperatuur regelen en dankzij verlichting in de kas kun je ervoor zorgen dat je planten voldoende licht krijgen. Dat licht is nodig om fotosynthese te laten plaatsvinden, een onmisbaar proces voor de groei van je plant.

Wanneer je weet wat je plant nodig heeft , is het tijd om de grond voor te bereiden. Lees je in op de verschillende substraten en kies het substraat dat het beste bij de plant past. Je kunt ervoor kiezen het substraat eerst te verbeteren, door bijvoorbeeld mest toe te voegen. Er bestaat ook speciale zaai- en stekgrond, die speciaal gericht is op het zaaien en opkweken van planten.

 

  1. Zaaien

Wanneer je precies weet waar jouw plant behoefte aan heeft, kun je gaan zaaien. Dit doe je het best in kleine potjes, zaaibakjes of speciale zaaitrays. Wil je direct buiten in de vollegrond zaaien? Zorg er dan wel voor dat je de zaailingen beschermt tegen eventuele kou, neerslag en ook tegen slakken of vogels die nog wel eens van zo’n jong plantje willen snoepen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door cloches of een tunnel van vliesdoek over de plantjes te plaatsen.

De instructies voor het zaaien vind je op de verpakking van de zaadjes. Als vuistregel kun je aanhouden, dat je de zaadjes met een dun laagje aarde bedekt.  De meeste zaadjes kiemen in het donker, maar sommige zaadjes kiemen juist in het licht. Lees daarom goed de instructies, zodat je weet op welke manier je te werk moet gaan.

 

  1. Verzorging

Het wachten kan beginnen! Althans, wachten… Je zult nog wel wat werk moeten verzetten om ervoor te zorgen dat je straks sterke en goede planten krijgt. Op een rijtje:

  • Water geven – onmisbaar voor het kiemen van zaden en in de verzorging van je jonge zaailingen is water geven. Planten hebben water nodig om te groeien. Zeker in droge perioden is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. We geven je graag tips bij water geven.
  • Voeding en bemesting – een plant maakt verschillende groeifases In elke fase heeft de plant specifieke behoeften waar je in kunt helpen voorzien. Dit doe je bijvoorbeeld door voeding, stimulatoren of boosters toe te voegen. Door je plant in elke fase op de juiste manier te ondersteunen, zorg je voor gezondere en sterkere planten die hopelijk ook een rijke bloei of oogst opleveren.
  • Verspenen – wanneer je zaait, zaai je waarschijnlijk meerdere zaadjes op één plek. Je weet immers niet of ze allemaal zullen kiemen en of ze allemaal sterk zijn. Wanneer de zaailingen hun twee eerste échte blaadjes (na de twee eerste kiemblaadjes, de zaadlobben) hebben gekregen, kun je ze verspenen naar een groter potje, waar je ze dan los van elkaar in zet. Zo geef je de plantjes de ruimte om te groeien.
  • Afharden – wanneer je binnen voorgezaaid hebt en je je planten buiten uit wilt planten, zul je ze moeten afharden. Dat betekent: laten wennen aan de kou. Dit kan vanaf IJsheiligen, half mei, wanneer er geen kans meer is op (nacht)vorst. Zet je planten dagelijks buiten, steeds iets langer. En laat ze op die manier wennen aan de kou.

Dieven – sommige planten, zoals bijvoorbeeld tomatenplanten, groeien beter en hebben een betere oogst wanneer je ze dieft. Het dieven van planten wil zeggen, het verwijderen van uitgelopen okselknoppen. Zo’n okselknop is een knop tussen de stengel en het blad. Wanneer je deze laat zitten, vormt hij een nieuwe stengel. Door deze weg te halen, zorg je ervoor dat de hoofdstengel van de plant stevig blijft en je grotere trossen tomaten krijgt. We vertellen je graag meer over het nut van dieven en de manier waarop je dit doet.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.