In een kas staan planten beschut en droog, waardoor ze goed groeien en ze vaak eerder en meer vruchten geven. Door het aangename klimaat verleng je het seizoen daarbij ook nog eens tot ver in de winter en kun je al vroeg in het jaar aan de slag met planten kweken in een kas!

Welke planten kweken in een kas?

Eigenlijk doen bijna alle planten het goed in een kas, maar een kas is natuurlijk vooral handig voor planten die het buiten de kas niet goed doen vanwege ons klimaat. Denk aan:

  • Exotische vruchtgroenten
    Tomaten, aubergines, paprika’s en pepers groeien niet goed in onze wisselvallige zomers. Door ze een plekje in de kas te geven, weet je zeker dat je in augustus en september een goede oogst hebt.
  • Exotische fruitsoorten
    Wil je naast exotische vruchtgroenten ook eens wat exotische fruitsoorten oogsten uit je tuin? Zet ze in de kas! Denk aan: meloen, kiwi en passievrucht! Vooral de Passiflora edulis geeft heerlijke vruchten.
  • Kruiden

De meeste kruiden doen het ook in de vollegrond, maar wil je langer van je mediterrane  kruiden – zoals rozemarijn, salie en tijm – genieten? Dan kun je deze planten in een kas kweken.

Planten voorzaaien en opkweken

Omdat de temperatuur in een kas snel oploopt, kun je een kas ook gebruiken om het seizoen naar voren te halen en de planten in de kas voor te zaaien en op te kweken tot ze groot genoeg zijn om buiten uitgeplant te worden. Gebruik eventueel warmte- en lichtbronnen om de planten van de juiste omstandigheden te voorzien.
Door het voorzaaien en opkweken in de kas, blijft je vensterbank vrij voor andere leuke planten.

Geef je planten voldoende ruimte

In een kas staan de planten vaak dicht bij elkaar, maak daarom van tevoren een goed plan voor je je kas helemaal volzet: let ook op welke planten goed naast elkaar groeien en welke niet (combinatieteelt). Geef ze daarnaast voldoende ruimte, meestal staat er op het etiket van de plant of het zaad een indicatie van de grootte van een volwassen plant.
De exotische vruchtgroenten en fruitsoorten hebben daarnaast vaak klimmogelijkheden en steun nodig. De vruchten kunnen soms erg zwaar worden.

Water geven in de kas

Let er op dat je je planten in de kas voldoende water geeft, het regent er immers nooit. Geef de planten altijd dicht bij de wortel water, het water dat op het blad blijft liggen verdampt snel en zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Bij de tropische temperaturen die al snel in een kas ontstaan kan deze luchtvochtigheid vervolgens voor schimmels in de kas zorgen; en dat wil je natuurlijk niet!

Om een goed klimaat in de kas te creëren, is het goed om op een aantal punten te letten bij het plaatsen van een kas.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.