In een bakje op tafel tijdens jouw favoriete serie, bij het feestje afgelopen weekend of gewoon op je boterham. Pindakaas staat bij menig Nederlands huishouden in het keukenkastje. We nemen zelfs een potje mee op vakantie omdat de pinda zelfs absoluut onmisbaar is tijdens onze tropische trips. Reden genoeg om 24 januari tot Nationale Pindakaasdag uit te roepen!

Weet wat je eet

Het is natuurlijk belangrijk dat je weet wat je eet. En wat pinda’s betreft, is dat de moeite waard. Pinda’s groeien namelijk onder grond en het zijn eigenlijk geen noten, maar vruchten.

Peulvruchten

De pindaplant is een eenjarige plant en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Pinda’s worden vaak onterecht onder noten geschaard. Echter, de pinda (Arachis hypogaea) behoort niet tot dezelfde familie als de walnoot, hazelnoot of pecannoten. Pinda’s zijn peulvruchten. De pindaplant behoort, zoals alle peulvruchten, tot de vlinderbloemenfamilie.

De pinda groeit ondergronds

Pindaplanten kan je herkennen aan de typische gele bloemetjes met twee steunblaadjes. Vanuit de bloem ontwikkelt zich vervolgens na de bevruchting een peul met meestal twee zaden, later pinda’s.

De stengel waar de vrucht aan groeit, wordt langer en boort zich in de grond. Dit deel van de stengel is de vruchtdrager (carpofoor). De vrucht rijpt en ontkiemt vervolgens onder de grond. Na vier tot vijf maanden kunnen de pinda’s voor jouw pindakaas worden geoogst!

Pas op met te veel pinda’s

In september en oktober worden de pinda’s uitgegraven. Wereldwijd is het de meest geteelde vrucht. De grootste producent van pinda’s is China, de grootste importeur van de pinda is Nederland.

Begrijpelijk dat een boterham met dit bijzonder populaire product erg verleidelijk is, maar pas ook op met pinda’s. Pinda’s zijn rijk aan gezonde eiwitten, vitaminen en mineralen. Maar de vrucht bevat ook verzadigde vetten en koolhydraten. Dat is slecht nieuws voor vrienden met een dieet, anders kan een boterham per dag wel.

Eet smakelijk!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.