Onkruid wordt vaak gezien als een van de ergernissen bij het onderhoud van een tuin. Onkruid verwijderen of nog beter onkruid voorkomen, wij geven tips! 

Nuttig onkruid

Sommige mensen en veel dieren vinden een natuurlijk ogende tuin, waarin ook wat onkruid mag blijven staan, niet erg. Daarnaast zijn sommige onkruiden ook nog eens heel nuttig. Zuring bijvoorbeeld verbetert zure grond en brandnetels zijn belangrijke waardplanten voor vlinders (voor sommige rupsen is dit de enige plant die ze lusten!). Vraag jezelf daarom, voor je onkruid gaat bestrijden, af of je een volledig onkruidvrije tuin wilt of genoegen neemt met wat onkruid hier en daar.

Verschillende soorten onkruid

Veel planten kunnen in aanmerking komen voor de benaming onkruid, daarom maken we een verdeling tussen eenjarig en overblijvend onkruid.

Eenjarig onkruid: groeit uit zaad wat door de wind en vogelpoep in de tuin belandt. Sommige van deze onkruiden groeien zo snel, dat ze zich meerdere keren per jaar vermenigvuldigen via zaadproductie. Eenjarige onkruiden hebben geen uitgebreide wortelstructuur en zijn daardoor vrij gemakkelijk te verwijderen.
Bekende eenjarige onkruiden: straatgras, kleine brandnetel, herderstasje, klein kruiskruid, kleine veldkers en de gewone melkdistel.

Overblijvende onkruiden: deze planten slaan de uit fotosynthese gewonnen energie op in hun wortels, bollen, knollen en stengels. Hierdoor ontwikkelen ze een uitgebreider wortelgestel dan eenjarig onkruid en zijn ze dus wat moeilijker te verwijderen. Bij het verwijderen breekt er makkelijk een stukje plantenwortel af waarna het onkruid terugkomt.
Bekende overblijvende onkruiden: paardenbloem en ridderzuring hebben een diepe penwortel. De grote brandnetel, akkerdistel, zevenblad en heermoes hebben wortelstokken.

9 tips voor onkruid verwijderen en voorkomen

Onkruid helemaal voorkomen is onmogelijk. Wel kun je met deze 9 tips de kans op onkruid beperken:

1. Maak de tuin voordat je gaat planten zo veel mogelijk onkruidvrij.
2. Is er veel onkruid aanwezig voordat je een nieuw tuingedeelte gaat aanplanten? Plant er dan eerst aardappelen, om onkruid te verzwakken.
3. Kies voor tegels in plaats van klinkers om zo de hoeveelheid voegen – waar onkruid in kan komen – te beperken. Leg de tegels dicht tegen elkaar aan of gebruik speciale voegenmortel om de kans op onkruid te beperken. Of kies er bewust voor om mos tussen de verharding te laten staan. Ander onkruid krijgt hierdoor minder kans.
4. Plant sterk groeiende bodembedekkers of kies voor beplanting die de grond in het groeiseizoen volledig bedekt; hiermee krijgt onkruid geen ruimte en licht, wat nodig is om te groeien.
5. Bedek de grond tussen de planten met houtsnippers, boomschors, stro, cacaodoppen of grind.
6. Breng een rhizoombegrenzer op de erfgrens aan als er in aangrenzende tuinen of percelen veel overblijvend onkruid staat.
7. Verwijder eenjarig onkruid voordat het zaad vormt en zichzelf uitzaait.
8. Geef je gazon voldoende water en voedingsstoffen; hierdoor krijg je een dichte grasmat waarin onkruid zich moeilijk kan vestigen.
9. Maai het gazon niet te vaak en niet te kort.

Welke tips ga jij gebruiken? Laat het ons weten via social media.

Wil jij onkruid permanent verwijderen, lees hier meer tips!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.