Substraat is een andere term voor kweekmedium, waar veel verschillende soorten van zijn zoals aarde en hydro substraten. In dit blog bespreken we substraten met een kokos-basis en hoe je deze het beste kan gebruiken.

Wat is een kokossubstraat?

Kokossubstraat wordt gemaakt van de buitenbast van kokosnoten, die bestaat uit ruwe vezels. Deze buitenbast is een restproduct dat anders verloren gaat. Kokossubstraat is dus een duurzaam product en past goed bij de ecologische tuinier. Voorbeelden van kokosproducten zijn kokosgruis, kokosvezel en kokoschips. Je kunt deze natuurlijke materialen gebruiken in een substraat. Kokosgruis of kokoschips kun je ook puur gebruiken om planten in op te kweken. De luchtige structuur en de manier waarop kokosvezels, kokosgruis en kokoschips water opnemen en afgeven, maakt kokossubstraat een geschikt kweekmedium voor allerlei planten.

Toepassing van kokossubstraten

Kokos kan gemixt worden door een aardesubstraat om zo de luchtigheid te verhogen. Kokos is van zichzelf een luchtiger substraat met een grove structuur waardoor de wortels veel zuurstof krijgen. Deze grofheid helpt ook goed bij het afvoeren van water. Kokossubstraten kunnen echter ook goed water vasthouden. Dit maakt het een goed medium om planten in te laten groeien.

Kokos kan heel goed water absorberen én afvoeren. Daarnaast is het een erg duurzaam product, omdat het enerzijds gemaakt is van restmateriaal en daarnaast gaat het ook erg lang mee: het kan tot wel 5 jaar gebruikt worden tot het begint te vergaan. Dit maakt het een zeer goed product voor de milieubewuste tuinder die graag bewust met de natuur om gaat. Ook is het een zeer geschikt substraat omdat het niet erg vatbaar is voor schadelijke bacteriën of schimmels. De wat grovere kokos snippers zijn overigens ook heel goed te gebruiken als mulch in de tuin.

Diverse kokossubstraten

Bij Wilma’s Lawn & Garden zijn meerdere substraten met kokos beschikbaar. Laat je vooraf goed informeren over de uiteenlopende eigenschappen van de verschillende substraten, want ze zijn allemaal weer anders en geschikt voor diverse doeleinden. Zoek goed uit welk substraat het beste bij jouw plant(en) past en bij het doel dat je voor ogen hebt.

Atami B’ounce

Voordat je dit kokossubstraat gebruikt moet je het eerst ‘weken’ in (voedings)water. Het is namelijk een droog, geperst substraat wat bestaat uit kokosgruis, kokosvezel en brokjes kokos. Deze mix van diverse kokos-structuren maakt het de ideale ondergrond voor planten. De grovere stukken zorgen ervoor dat het kokosmengsel luchtig blijft en er zuurstof bij de wortels kan. De fijnere kokosdeeltjes absorberen het water als een spons zodat het altijd beschikbaar is voor de plant.

Atami Cocos substrate

Dit substraat bevat een RHP-keurmerk dat topkwaliteit garandeert. De kokosvezels zijn op de juiste manier gewassen, gestoomd en gebufferd om zo een optimaal kweeksubstraat te vormen. Ook bevat dit kokossubstraat voldoende voeding voor de eerste week van de kweekcyclus, daarna is het mogelijk om vloeibare meststoffen en stimulatoren toe te voegen.

Atami High Porosity Cocos

Dit substraat biedt alle voordelen van het groeien op hoge kwaliteit gerijpte, gewassen, gebufferde en gebalanceerd bemeste kokos. De toegevoegde perliet biedt nog meer luchtigheid wat een nog betere wortelontwikkeling teweeg zal brengen. De kokosvezels bevatten geen overtollige zouten waardoor dit substraat pH-neutraal is voor een optimale voedingsopname door de plant.

Atami Hydro Rokz Cocos 60-40

De Hydro Rokz Cocos 60-40 is een mix van de hoge kwaliteit gerijpte, gewassen en gebufferde kokos van Atami gecombineerd met kleikorrels. Dit biedt alle voordelen van kweken op kleikorrels door de uitstekende waterafvoer en hoge luchtigheid. De kokosvezels zorgen ervoor dat de vochtigheid rondom de wortels stabiel blijft.

Atami Cocos Slabs

De cocos slabs bevat een RHP-keurmerk. Dit wil zeggen dat het kokos van topkwaliteit betreft die op de juiste manier zijn gewassen, gestoomd en gebufferd. Het kokos substraat bevat ook voldoende voeding voor de eerste week van de kweekcyclus, waarna vervolgens vloeimare meststoffen of stimulatoren toegevoegd kunnen worden. Zo wordt een optimaal kweekresultaat gegarandeerd.

Wilma Cocolite-11

Dit substraat bestaat uit kokosgruis, kokosvezels en kleine stukjes kokos. Daarnaast is er ook perliet aan toegevoegd en bevat het de nodige voedingsstoffen en mineralen die goed zijn voor jonge planten. Het substraat heeft een perfecte balans van vochtigheid en luchtigheid, met het perliet dat ervoor zorgt dat de wortels veel zuurstof krijgen.

Wilma Cocolite-22

Dit is eigenlijk hetzelfde substraat als de Cocolite-11 maar met meer toegevoegd perliet voor een nog grotere luchtigheid. Dit voert een overschot aan water gemakkelijk af zodat de plant nooit teveel water krijgt en dus nooit zal ‘verdrinken’. Dit substraat is daarnaast ook zeer geschikt voor irrigatiesystemen omdat teveel water handig wegspoelt en de wortels van de plant altijd toegang hebben tot genoeg zuurstof.

Het substraat verbeteren

Kweek je op een kokos substraat, dan heeft je plant ook voeding nodig. Je kunt bijvoorbeeld ATAMI Coco Nutrition A&B toedienen via het water. Dit is rijk aan mineralen en is een van de producten die speciaal is ontwikkeld voor het kweken op kokos. Het voedt zowel de plant als het substraat. Kokos substraten zijn uiterst geschikt voor het toevoegen van mest- en voedingsstoffen. Omdat ze luchtig blijven maar het water wel goed vasthouden, zal ook de voeding die toegevoegd wordt aan het water lang in het substraat blijven. Dit wordt vervolgens geleidelijk afgegeven aan de wortels van de plant, die er dus lang profijt van heeft.

Wil je weten welke producten je nog meer kan gebruiken bij het kweken op kokos substraten? Kijk hier verder voor een volledig overzicht van alle kokos-substraten en bijpassende voedingen en stimulators:

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.