Met een kas in de tuin kun je lang genieten van het seizoen. Door het aangename klimaat groeien de planten immers sneller en geven ze eerder en meer vruchten! Wil jij een kas plaatsen? Let dan op onderstaande punten.

Kas plaatsen op het zonnigste plekje van je tuin

Zonlicht zorgt ervoor dat het snel opwarmt in de kas en er het juiste klimaat voor je planten ontstaat. Daarnaast is zonlicht ook onmisbaar voor de groei van je planten: zonder licht vindt er geen fotosynthese plaats en groeien je planten niet. Het is dus belangrijk dat je je kas op het meest zonnige plekje van je tuin plaatst.

Zorg voor beschutting

Op een plek in het open veld is het altijd kouder dan op een beschutte plek; door de wind daalt immers de temperatuur. Plaats je kas daarom op een beschutte plek. Ga je een kas plaatsen in de buurt van het huis, doe dit dan aan de windluwe kant. Let wel op dat er geen hoge bomen en muren in de buurt van de kas staan, deze kunnen voor schaduw zorgen. Je kunt zo nodig extra beschutting creëren door middel van een haag. Bijvoorbeeld een beukenhaag van 1,5 meter hoog op 3 meter afstand is perfect!

Voorkom windschade

Door je kas op een beschutte plek te plaatsen en rekening te houden met de wind, voorkom je meteen dat je kas beschadigt raakt tijdens een storm.

Wat is praktisch?

Bedenk bij het plaatsen van een kas waar je de kas voor wilt gebruiken. Gebruik je de kas alleen voor het opkweken van planten in het voorjaar of wil je er de hele zomer in tuinieren en heerlijke groenten, fruit en kruiden uit oogsten? Is dit laatste het geval, zet je kas dan (indien mogelijk) wat dichter bij huis. Dit is praktisch en gemakkelijk!

Zorg voor water in de buurt van je kas

Naast licht en warmte hebben planten in de kas water nodig. Omdat je planten geen water krijgen via regen, is het van belang dat jij ze regelmatig hiervan voorziet! Hoe handig is het dan als je je gieter kunt vullen om de hoek van de kas. Zorg voor een waterbron in de buurt, een regenton is bijvoorbeeld een milieuvriendelijke en gemakkelijk oplossing.

Stroom in de kas

Wil je je planten in de kas van extra licht voorzien? Zorg er dan voor dat er een stroompunt  in de buurt van je kas is. Let erop, dat het stroompunt op een veilige plaats zit en er geen (regen)water bij kan.

Meten is weten!

Wellicht ten overvloede, maar meet de ruimte goed op voor je een kas aanschaft. Het is heel belangrijk dat je zeker weet dat de kas in jouw tuin, op die plaats past. Let er ook op dat de deuren goed open en dicht kunnen en je nog om de kas heen kunt lopen.

Kas plaatsen en vergunning aanvragen

Afhankelijk van waar je je kas gaat plaatsen en hoe groot je kas is, is er wellicht toestemming of een vergunning nodig. Op een moestuincomplex is er bijvoorbeeld meestal toestemming nodig. Of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een kas in je achtertuin, kun je het best checken bij je gemeente of op de website van de Rijksoverheid.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.