Kamerplanten heb je nooit genoeg! Vermeerder je kamerplanten eenvoudig én goedkoop door ze te stekken. Hoe kamerplanten stekken? Wij leggen het je uit!  

Wat heb je nodig?

 

  • Potje(s)
  • Stekgrond
  • Mesje of scherpe snoeischaar
  • Water
  • Stekpoeder

 

Wat is stekken?

Planten stekken is het vermeerderen van planten door delen van de plant af te snijden of te knippen en deze delen te laten wortelen en op te kweken tot nieuwe planten. Er bestaan heel veel verschillende manieren om planten te stekken. Afhankelijk van welke plant je wilt stekken, kies je een manier. Wij behandelen hier de volgende manieren: stengelstekken, kopstekken, bladstekken en stekken door afleggen.

Kamerplanten stekken door middel van stengelstekken

Deze methode is onder andere geschikt voor Rhipsalis, verschillende Euphorbia soorten en hortensia’s.

Kies een sterke, stevige, gezonde stengel. Snijd de stengel schuin onder een oog af en verwijder ook een stukje van de bovenkant. Zet de stengel in licht vochtige stekgrond, en druk zachtjes aan. Zet de stekken in een kamer waar het ongeveer 20 graden Celsius is. Bescherm de stekken tegen direct zonlicht en geef de stekken regelmatig een scheutje water, zodat de grond licht vochtig blijft. Na ongeveer vier weken heeft de stek waarschijnlijk wortels gevormd en kun je hem verplanten naar een grotere pot.

Kamerplanten stekken door middel van kopstekken

Deze methode is onder andere geschikt voor kamerplanten als Schefflera en Dracaena.

Kies ook bij deze methode een sterke, stevige stengel. Knip of snijd hiervan het bovenste deel – ongeveer 10-15 centimeter – recht af. Verwijder de onderste bladeren tot ongeveer de helft van de lengte van de stek. Maak eventueel een paar (niet te veel) kleine sneetjes in de onderste centimeter van de stengel. Hierdoor zal de plant sneller wortels vormen. Zet de stek vervolgens in stekgrond en druk de grond zachtjes aan. Bescherm de stek tegen fel zonlicht, en zet hem in circa 20 graden Celsius. Verpot hem na circa vier weken. Je kunt de kopstekken ook eerst laten wortelen in een laagje water en vervolgens uitplanten.

Kamerplanten stekken door middel van bladstek

Bladstekken kun je onder andere nemen van Sansevieria, Begonia rex en Streptocarpus.

Bladstekken neem je op verschillende manieren. Van Sansevieria en Streptocarpus snijd je een blad van de plant, waarna je dit blad vervolgens in stukken van 3 tot 5 centimeter lang snijdt. Zet deze stukken vervolgens tot ongeveer een halve centimeter met het snijvlak naar beneden in de grond, en laat de bladeren wortels vormen.

Begonia’s stek je door een blad met steeltje van de plant af te snijden. Zet het steeltje van blad in een potje met licht vochtige stekgrond. Na ongeveer twee weken verschijnen er waarschijnlijk al wortels aan het stekje. Vanuit de stek kunnen er aan het einde van het steeltje en aan de bladbasis nieuwe plantjes ontstaan. Deze kun je het best eerst even laten groeien en als ze groot genoeg zijn om te verplanten, overpotten naar een grotere pot.

Stekken door afleggen

De kamerplanten Philodendron of Scindapsus kun je stekken door middel van afleggen.

Afleggen is een heel simpele manier van kamerplanten stekken: neem een tak, stengel of luchtwortel en buig deze voorzichtig richting de grond totdat de top de grond raakt. Zorg ervoor dat de stengel, tak of luchtwortel zo met de top in de grond blijft zitten. De plant gaat vanuit dit punt waarschijnlijk zelf wortels maken. Na ongeveer vier weken kun je de stek voorzichtig losknippen van de moederplant. Laat de stek nog even groeien en verplant hem na een paar weken naar een grotere pot.

Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) stekken

Als je aan de slag gaat met kamerplanten stekken, begin dan makkelijk en start met het stekken van een pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)! De populaire kamerplant staat bekend om de vele babyplantjes die hij maakt. De pannenkoekenplant maakt twee verschillende soorten stekken: aan de stengel en via de wortels. De kleine stekjes aan de stengel snijd je voorzichtig los, waarna je ze in een laagje water hangt (tussen twee satéprikkers), wortels laat vormen en vervolgens uitplant in een potje met grond. De stekken die de plant zelf vormt via de wortels zijn kleine babyplantjes die je ziet verschijnen rondom de plant. Deze kleine plantjes kun je voorzichtig losmaken uit de aarde. Dit kan met wortelkluitje of zonder. Als je ze zonder wortel uit de grond haalt, laat ze dan ook eerst wortels vormen in een laagje water. De stekjes met wortels kun je direct in een potje met stekgrond zetten en hier laten groeien.

Tips bij kamerplanten stekken:

 

  • Gebruik alleen stevige en gezonde planten.
  • Stek je planten in het groeiseizoen, de planten zijn dan sterker waardoor de kans groter is dat het stekken lukt.
  • Zet de stekken de eerste twee weken in een klein kasje, zo verliezen de stekken minder vocht.
  • Zorg dat de stekgrond altijd licht vochtig is.

Stekken kun je ook goed opkweken in een kas.

Hebben je kamerplanten geel blad of stagneert de groei? Bekijk wat het kan zijn!

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.