Gazononderhoud is er het hele jaar door. Van zaaien tot bekalken, bemesten en maaien. Hoe en wat je wanneer doet voor een mooi gazon? Je leest het hieronder.

Gazon bekalken

Gazononderhoud begint met bekalken. Kalk strooien is belangrijk om mos in je gazon te voorkomen en de groei van het gras te stimuleren. Je zorgt namelijk voor de juiste zuurtegraad waarop gras goed kiemt en groeit. Je gazon bekalken kan tot eind februari/begin maart, later strooien verstoort de opname van voedingsstoffen die je met het bemesten geeft in het voorjaar. Tussen bekalken en bemesten moet minimaal vier weken zitten.

Gazon bemesten

Voor het behoud van een mooi gazon is het noodzakelijk om het zo nu en dan te bemesten. Gebruik hiervoor WILMA Upgrade of DCM gazonmeststof. Voorzie je gazon van een goede start en bemest de grasmat in maart. De meststoffen werken gemiddeld drie maanden door, dus in de zomer, rond juli-augustus, is het tijd voor de tweede bemesting!

Gras maaien

Gras groeit pas bij een temperatuur hoger dan 6-7 graden Celsius, dus in de winter mag je je grasmaaier in de schuur laten staan. Afhankelijk van de temperatuur is het vaak vanaf half maart nodig om je gras te gaan maaien. In het begin is dit nog maar één keer per maand nodig, maar in het hoogseizoen is één keer in de week zeker nodig. De ideale graslengte is tussen de 2-4 cm hoog. Knip de kanten van het gazon bij met een grasschaar. Dit zorgt voor een goed onderhouden en mooi gazon!

Verticuteren, is dat nodig?

Als je gazon er slecht uitziet (veel mos, onkruid en kale plekken), dan kan verticuteren helpen. Met een verticuteerhark of verticuteermachine maak je de grond iets open, waardoor er weer lucht en voeding bij de wortels kan komen. De kale plekken die ontstaan, kun je eenvoudig opnieuw inzaaien.

Gazon aanleggen

Heb je nog geen gazon, maar wil je wel graag een groene grasmat in je tuin? Dan kun je ervoor kiezen om gras te zaaien of graszoden te leggen. Zorg altijd voor een goed voorbereide en losse ondergrond. Haal oude plantenresten, onkruid en eventuele stenen weg en werk een speciale meststof voor gazonaanleg door de grond. Gras zaaien kan het best in het voorjaar (maart-mei) of aan het eind van de zomer ( augustus-oktober). Graszoden leggen doe je het best in het voorjaar.

Meer gazononderhoud

Ben je benieuwd wat je moet doen met het gazon in de winter? Bekijk de tuinklussen van december en januari. En raadpleeg voor gazononderhoud in het voorjaar het tuinonderhoud in maart en april.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.