Is het je ooit opgevallen hoe alle lentebloemen tegelijkertijd hun kopjes boven de grond steken zodra de eerste zonnestralen arriveren? Of hoe de kleurrijke chrysanten allemaal in bloei staan tijdens de herfst? Alle planten van dezelfde soort bloeien gelijktijdig, zelfs als ze niet op hetzelfde moment geplant zijn.

Hoe weet een plant wanneer ‘ie in bloei moet staan? Zijn wij, mensen, de enige levende wezens die een besef hebben van tijd? Laten we eens zien wat de bloei van een plant activeert en wat jij als kweker kan doen om je planten tijdens dit proces te ondersteunen.

In bloei staan is het algemene teken dat een plant klaar is om zich voort te planten. Een succesvolle ‘voortplanting’ is sterk afhankelijk van veel externe factoren tijdens de bloeifase, zoals de omgeving van de plant, timing en de mogelijkheid tot bestuiving. Stel dat een plant, die afhankelijk is van bestuiving door bijen, enkel in de winter bloeit. Dan verbergen de bijtjes zich voor de kou, en zal de plant dus uitsterven! Daarom is het ook belangrijk dat een plantsoort niet alleen in het juiste seizoen maar ook tegelijkertijd in bloei staat, zodat er stuifmeel uitgewisseld kan worden. Omdat de natuur perfect gesynchroniseerd is, bevatten alle planten speciale mechanismes in zich die precies weten wanneer de bloeiperiode is aangebroken.

Er vinden verschillende fysiologische reacties plaats in planten om ze zo te laten weten dat het tijd is om in bloei te gaan. De belangrijkste, die we hier gaan bespreken, is fotoperiodisme. Dit heeft alles te maken met de lengte van dag en nacht. Het ziet er dus naar uit dat niet alleen wij mensen maar ook planten dus wel degelijk beschikken over tijdsbesef!

Fotoperiodisme is gebaseerd op de fytochromen van eiwitten, die de golflengte van licht kunnen detecteren. Vergelijkbaar met onze ogen!

  • Wanneer de fytochromen rood licht detecteren, wat alleen overdag aanwezig is, worden ze geactiveerd.
  • Wanneer de fytochromen verrood licht detecteren, wat alleen ’s nachts aanwezig is, worden ze geïnactiveerd.

Deze verhouding tussen actieve en inactieve fytochromen is als het ware de biologische klok van de plant. Ondanks de ‘moeilijke woorden’ is het principe vrij eenvoudig: hoe actiever de fytochromen, hoe meer uren daglicht.

Na 12 uur non-stop daglicht zijn er genoeg actieve fytochromen om de productie te starten van een eiwit genaamd Constans (CO). Dit eiwit vergaat echter snel zonder licht. Dus als de dag snel eindigt zodra het CO eiwit geproduceerd is, gebeurt er verder niets. Maar… als de dagen lang genoeg zijn hoopt de Constans zich op. Deze veroorzaakt dan de productie van het meest mysterieuze fytohormoon: Florigen.

De florigen gaat van de bladeren naar de knoppen en start hier het biochemische proces dat bloeien mogelijk maakt! Het kost een plant enorm veel energie om deze processen te activeren. Daarom is het belangrijk om altijd, meteen vanaf het begin al, je plant te voorzien kwaliteitsvoeding. In de bloeiperiode is een bloeistimulator zoals Flower-C de perfecte keuze. Flower-C is zeer geschikt voor kwekers die graag organisch te werk gaan en streven naar een intense, langduruge bloeifase die snel op gang komt.

Nu we weten dat al deze bloeiprocessen afhankelijk zijn van licht, kunnen we stellen dat planten in bloei komen te staan wanneer ze meer dan 12 uur daglicht krijgen. Op het Noordelijk halfrond is dit meestal wat later in de lente. Laat dit nu net het seizoen zijn van anjers, haver, biet, rapen, radijsjes, erwten, zonnehoed, sla en aardappelen. Om er maar een “paar” te noemen! Deze verzameling van bloemen, planten en gewassen noemen we lange-dag planten.

Andere planten bloeien juist tijdens de vroege lente of later, in de herfst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chrysanten, uien, rijst en katoen. Deze worden, heel verrassend, korte-dag planten genoemd en bij deze soorten verloopt het bloeiproces net even anders. Omdat ze graag bloeien in wat koelere omstandigheden beschikken ze over een speciaal eiwit wat juist de florigen blokkeert wanneer er langer dan 12 uur daglicht is. Op deze manier kunnen ze bloeien in de vroege lente of herfst bij minder uren daglicht.

De wat meer ervaren kwekers zullen vaak het aantal lichturen controleren en manipuleren, door bijvoorbeeld binnenshuis te kweken, kunstmatige lichtbronnen en bloeistimulatoren in te zetten. Zo kunnen zij hun planten tot bloei laten komen wanneer zij dat willen.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je plant een beetje voor de gek te houden, zodat deze in februari of maart al bloemknoppen vormt. Deze maanden hebben gewoonlijk zo’n 10 tot 12 lichturen per dag. Geef deze planten een aantal weken lang, dagelijks wat extra uurtjes (kunst)licht en een paar drupjes Bloombastic bij elke waterbeurt en ja hoor, je planten staan in bloei! Deze ‘manipulatie’ komt vaak voor in de snijbloemenindustrie, wanneer er bijvoorbeeld voor Valentijnsdag en Pasen mooie boeketten gemaakt moeten worden.

Wil je liever dat jouw korte-dag planten al bloeien in de zomer, dan werkt dit proces juist omgekeerd. Dek je planten elke dag zo’n 12 uur af, een paar weken lang. Let op dat er echt geen streepje zon doorheen mag komen, complete duisternis. Wanneer er toch licht op je planten valt moet je weer van voren af aan beginnen, want dan is het 12-urige proces onderbroken. Je kunt hierbij Blossom Builder Liquid toevoegen zodra de plant begint te bloeien. Dan krijg je gigantische, geurende bloemen waarvan niemand zal vermoeden dat jij deze bloei ‘kunstmatig’ hebt opgewekt!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het beter begrijpen van je plantjes. Zo zie je maar, ook al hebben ze geen oogjes, planten weten heel goed wat er zich allemaal afspeelt om hen heen. Misschien zelfs wel beter dan wij zelf!

Lees hier meer over de voordelen van bloeistimulatoren.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.