In de biologische en ecologische (moes)tuin moet ook bemest worden. Er zijn veel goede ecologische en biologische producten op de markt om je tuin te bemesten, zoals bijvoorbeeld Wilma Upgrade. We leggen je graag meer uit over deze meststof en hoe je die gebruikt.

Biologisch telen en bemesten

Ecologisch en biologisch tuinieren draagt bij aan de kwaliteit van natuur en milieu. Wie hier rekening mee wil houden, maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. Denk hierbij aan je tuinmeubilair en plantenbakken, maar ook aan de bestrating. Ook maak je geen gebruik van kunstmest, maar van organische mest, mest afkomstig van dieren of planten. Wilma Upgrade is een organische meststof die gemaakt is van plantaardig materiaal en rotsfosfaat. De meststof is 100% plantaardig en bevat ook geen dierlijke stoffen. Het product heeft het keurmerk Control Union wat betekent dat deze geschikt is voor de biologische kweker.

Werking product

Het grote voordeel van organische mest ten opzichte van kunstmest is, dat deze zorgt voor een betere bodemstructuur en het stimuleert het bodemleven. Organische mest werkt minder snel dan kunstmest, maar werkt wel voor een veel langere periode. Wilma Upgrade bevat uitsluitend organische meststoffen. Deze worden slechts deels door de plant direct opgenomen. Het merendeel wordt opgenomen in de bodem. Het bodemleven verwerkt de meststoffen en geeft die af aan de bodem. Zo kan de plant, precies wanneer hij de voedingsstoffen nodig heeft, deze opnemen.

Fosfor

Als je ziet dat het blad van de planten in de tuin donker(paars) kleurt in het groeiseizoen, dan heeft de plant waarschijnlijk fosfor tekort. Dit kan komen doordat de plant geen fosfor meer kan opnemen. Wilma Upgrade helpt hierbij, want dit bevat behalve de nodige voedingsstoffen ook de Bacillus bacterie. Deze bacterie maakt fosfor vrij in de vollegrond, zodat de planten het kunnen opnemen. Fosfor is een belangrijke stof voor planten. Het helpt de planten bij het ademen en bij de energievoorziening. De stof stimuleert de wortelgroei en is onmisbaar in de groeifase van de plant. In de bodem is het element van nature aanwezig in fosfaten (een verbinding van zuurstof en fosfor). Planten kunnen fosfaten opnemen uit het bodemvocht via hun wortels.

Voorbeelden van planten die in hoge mate behoefte hebben aan fosfor zijn sla, spinazie, andijvie, aardappelen, uien en maïs.

Hoe pas ik het toe in mijn tuin?

Je kunt Wilma Upgrade het beste gebruiken als basisbemesting. Meng de meststof door de grond (of ander substraat) vóór het zaaien of bij uit uitplanten van de zaailingen. In hun eerste groeifase hebben de planten de voedingsstoffen hard nodig en wanneer je ze vanaf het begin van de meststof voorziet, profiteren ze er optimaal van. Je kunt het product later in het seizoen ook gebruiken voor bijbemesting. Strooi de meststof dan – afhankelijk van hun behoefte – tussen je planten. Doe dit bij voorkeur op regenachtige dagen, dit komt de opname van de meststof in de grond ten goede.

Let wel op dat je in de volle aarde moet kweken welke dus al ooit fosfor heeft gehad of fosfor heeft opgenomen of vast is gaan zitten, omdat de plant niet meer kon opnemen dan het al deed.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.