Een bonsai boompje is een populaire kamerplant, je hebt er jarenlang plezier van en ze vragen weinig onderhoud. Ook in de tuin doet een bonsai het prima. Wil jij een bonsai in de tuin of in huis? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Bonsai als kamerplant

Bonsai betekent in het Japans letterlijk ‘boom in pot’. Dat is één van de redenen dat de bonsai boompjes vaak als kamerplant gebruikt worden, maar ook buiten op het terras kun je een bonsai goed in een pot houden. Vul de pot liefst wel met speciale bonsaigrond voor het beste resultaat.

Bonsai in de tuin

Dat een bonsai het goed in een pot doet, wil niet zeggen dat je hem niet in de vollegrond kunt zetten. Want ook in de vollegrond doet de plant het goed. In dat geval kun je wel het best voor een winterharde soort kiezen. De winterharde soorten gaan in de winter in rust, ze hebben dan een koudeperiode nodig. Laat ze dus, ook bij vorst, gewoon buiten staan. Als het erg hard vriest (onder -10 °C) kun je bonsai in pot in een koude kas zetten of de pot omwikkelen met noppenfolie om bevriezing van de wortels en barsten van de pot te voorkomen. Zet de bonsai als het warmer wordt wel direct weer op een koelere plek, anders bestaat de kans dat het boompje te vroeg uitloopt. Een bonsai in de vollegrond hoef je niet te beschermen tegen vorst, tenzij het extreem hard vriest.

Bonsai verzorgen

Een bonsai is heel gemakkelijk in onderhoud. Geef de planten eens per week een scheutje water en voeg aan het water speciale bonsai voeding toe. Bonsai voeding 2 bevat alle voedingsstoffen die de plant nodig heeft in de groeiperiode. Aan een bonsai die binnen staat, kun je deze voeding het hele jaar geven.
Bereid je bonsai buiten goed voor op de winter door vanaf september eens per week een klein scheutje Bonsai voeding 1 te geven. Deze speciale voeding voor de herfst en winter zorgt voor een verhoogde weerstand waardoor de bonsai goed voorbereid is op de koude buitentemperatuur en winterse neerslag. Laat een bonsai die buiten staat in de wintermaanden (november-februari) helemaal met rust. De planten zijn dan in winterrust; af en toe een scheutje water (als het niet regent) is dan voldoende. In de lente kun je vervolgens weer overgaan op Bonsai voeding 2. Staat je bonsai binnen in een koude kamer (gemiddeld 15 °C)? Geef je bonsai dan ook geen voeding in de winter. Een scheutje water eens in de vier tot acht weken is voldoende.

 

Bonsai snoeien 

Om een bonsai mooi te houden is geregeld snoeien noodzakelijk. Snoei met een gewone schaar of speciale bonsai twijgschaar. We onderscheiden twee vormen van snoeien, onderhoud snoei- en structurele snoei. Hieronder vertellen we je hoe je beide manier aanpakt:

Onderhoud snoei

Zoals de naam al zegt is deze vorm van snoeien bedoeld om de plant goed te onderhouden. Je houdt je bonsai hierdoor mooi in vorm. Knip alle takken en scheuten die boven de ‘kroon’ uitsteken af tot het een mooie volle bonsai is. Doe dit regelmatig om de bonsai in vorm te houden en mooie dichte groei te creëren.  Onderhoud snoei kan je bij een binnen bonsai het hele jaar toepassen en bij een bonsai die buiten staat enkel in het groeiseizoen (maart-september).

Structurele snoei

Dit is een meer ingrijpende snoei en pas je het best toe in de vroege lente (voor het groeiseizoen) of/en in september (na het groeiseizoen). Verwijder alle dode takken en twijgen uit de boom. Verwijder ook de takken die jij niet van passen bij de vorm van de bonsai, neem hiervoor even goed de tijd om je bonsai te observeren. Je kunt denken aan takken met onnatuurlijke draaiingen of takken die boven dikker zijn dan onder; maar dit is helemaal aan jou. Deze manier van snoeien is belangrijk om de vorm van je bonsai te behouden.

Soorten bonsai

Er zijn heel verschillende soorten bonsai; van makkelijk te onderhouden soorten tot wat moeilijkere soorten. Sowieso is het goed om rekening te houden met de binnen- en buitensoorten. Veel binnen bonsais zijn niet winterhard en kun je dus niet buiten kweken. Enkele bonsais zijn zowel voor binnen- als voor buiten geschikt, de bonsai Fuchsia bijvoorbeeld. Bonsai fuchsia is een bekende soort en vooral populair vanwege zijn bloei. Bekijk voor je een bonsai koopt goed wat de plant nodig heeft en hoe je hem moet onderhouden.

Geef niet te veel water

Bonsais hebben niet veel water nodig. Let op dat de grond niet te lang vochtig blijft. Zet een bonsai die buiten in een pot staat bij hevige regenval onder een afdak om te voorkomen dat de grond te nat wordt en de bonsai verdrinkt. Te veel water kan wortelrot veroorzaken.

Waar komt de bonsai vandaan?                                      

De ‘Bon-sai’ staat bekend als iets typisch Japans. Maar dat is een wijdverspreid misverstand; de Chinezen zijn namelijk als eersten begonnen met het kweken van miniatuurbomen in potten. Deze bijzondere manier van kweken (pun-tsai) was destijds in China alleen weggelegd voor de rijke elite. De opvallende, oud en realistisch uitziende mini boompjes waren geliefde kunstobjecten, die als luxe relatiegeschenken cadeau werden gedaan. Tijdens de opkomst van het Kamakura tijdperk kwamen vele oude gebruiken vanuit China, waaronder ook de kunst van het kweken van miniatuurboompjes, over naar Japan. Veel van de bekende kweektechnieken rondom de bonsai zijn niet in China, maar juist in Japan tot ontwikkeling gekomen. De Japanners verfijnden het kweken van de bonsai steeds meer en ontwikkelden zich als ware grootmeesters op het gebied van de bonsai kunst.

 

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.