De meest bekende manier om planten op te kweken is natuurlijk in aarde. Maar dat is niet de enige manier; naast aardesubstraat kun je je planten ook opkweken in kokos- en hydrosubstraten. Hieronder zijn de drie kweekmethoden uitgelicht.

Kweken op aardesubstraat (soil)

De bekendste vorm van aardesubstraat is natuurlijk potgrond. Potgrond is meestal voorbemest, maar niet iedere soort potgrond bevat dezelfde voedingsstoffen. De een is goed voor het opkweken van groenten, terwijl de ander de juiste voedingsstoffen bevat voor het opkweken van planten voor de siertuin. Welk aardesubstraat of welke potgrond je waarvoor gebruikt? Je leest het hieronder:

Wilma Growmix
Wilma Growmix is een bemeste potgrond met een luchtige structuur. De mix is voorzien van een startvoeding, waardoor je groenten goed groeien. Kortom, Wilma Growmix is de ideale basis voor je moestuin!

Kilomix
Deze vorm van aardesubstraat bevat veel voedingsstoffen, onder andere wormenmest en kalk. Turf en perliet maken Kilomix tot een heel luchtig substraat Perliet is een poreus vulkanisch gesteente in de vorm van kleine witte bolletjes. Ook Kilomix is geschikt voor de opkweek van zowel groenten als sierplanten.

Janeco Lightmix
In Janeco Lightmix kunnen vrijwel alle planten groeien. Dit komt omdat dit substraat weinig mest bevat. Janeco Lightmix bevat onder meer perliet. Het zorgt ervoor dat de grond luchtig blijft.

Verschillende soorten potgrond
Wilma’s Lawn & Garden verkoopt verschillende soorten Pokon potgrond, speciaal afgestemd op de desbetreffende planten: cactus-, bonsai-, palmen-, orchidee-, buxus– en rozengrond. Het voorziet deze planten van de juiste voedingsstoffen.

Aardesubstraat bemesten

De voorbemeste substraten bevatten meestal voldoende voedingsstoffen voor de eerste opkweekfase van de plant. Vanaf de groeifase is het goed om extra te bemesten, bijvoorbeeld met een vloeibare plantenvoeding voor aardesubstraten B’cuzz Soil Booster Universal of B’cuzz Premium Plant Powder Soil, deze bijzondere meststof bevat alle goede eigenschappen van vloeibare voeding maar dan in poedervorm.

Kweken op kokossubstraat (kokos)

Kokossubstraat wordt gemaakt van de buitenbast van kokosnoten, die bestaat uit ruwe vezels. Deze buitenbast is een restproduct dat anders verloren gaat. Kokossubstraat is dus een duurzaam product en past goed bij de ecologische tuinier. Voorbeelden van kokosproducten zijn kokosgruis, kokosvezel en kokoschips. Je kunt deze natuurlijke materialen gebruiken in een substraat. Kokosgruis of kokoschips kun je ook puur gebruiken om planten in op te kweken. De luchtige structuur en de manier waarop kokosvezels, kokosgruis en kokoschips water opnemen en afgeven, maakt kokossubstraat een geschikt kweekmedium voor allerlei planten.

Kokos substraat en kokos potgrond
Cocos Substraat en cocos potgrond houden voedingsstoffen vast zodat deze continu beschikbaar zijn voor planten. Kokossubstraten kunnen grote hoeveelheden water opnemen in een korte tijdsperiode en geven dit geleidelijk weer af aan de plant. In combinatie met de luchtigheid van het substraat zorgt dit voor een goede wortelontwikkeling. In droge perioden hebben de planten zo altijd voldoende water tot hun beschikking. Cocos potgrond heeft dezelfde luchtige structuur als cocos substraat; maar is, zoals de naam al zegt, beter geschikt voor kweken in potten en bakken.

High Porosity Cocos (HPC)
High Porosity Cocos is cocos substraat met toegevoegde perliet. Dit zorgt voor nog meer luchtigheid, waardoor plantenwortels zich nog beter ontwikkelen.

Kokossubstraat bemesten

Bemest planten in kokossubstraat zo nu een dan met ATA Coco Max A&B of/en B’cuzz Premium Plant Powder Coco.

Kweken op hydrosubstraat

Hydrosubstraat wordt gebruikt bij hydrocultuur. Dit is een kweektechniek waarbij planten niet in aarde, maar in water wortelen. Voor deze techniek zijn speciale substraten te verkrijgen waarvan hydrokorrels de meest gebruikte is. Andere geschikte substraten voor hydrocultuur zijn: gesteenten als perliet en vermiculiet of lavasteen, en ook steenwol en mapito zijn geliefde substraten.

Hydro Rokz
Hydro Rokz is een substraat dat bestaat uit gebakken kleikorrels zonder zout. De korrels zorgen voor een perfecte drainage. De poreuze korrels nemen het water met de voedingsstoffen op, zodat de planten het kunnen opnemen wanneer ze dit nodig hebben. Je kunt Hydro Rokz ook gebruiken in het Wilma kweeksysteem.

Hydrosubstraat bemesten

Met B’cuzz Hydro Nutrition A&B voorzie je je planten op hydrosubstraat van de beste voeding. Verbeter het substraat zo nu en dan ook met B’cuzz Premium Plant Powder Hydro.

Kokossubstraat en hydrosystemen combineren

Kweken op een kokossubstraat en op hydrosystemen zijn populaire kweekmethoden. In het assortiment van Wilma’s Lawn & Garden vind je daarom ook Hydro Rokz Cocos 60-40. Het substraat is een uitgebalanceerde mix van kleikorrels en topkwaliteit kokos. Kleikorrels zorgen voor een goede drainage en de kokosvezels zorgen voor een buffer tussen bewateringstijden.

Lees hier meer over kweken op hydrosubstraat.

Inloggen

Bekijk uw order of wijzig uw gegevens.